Η ανακοίνωση του νέου σχήματος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το απόγευμα έκρυβε λίγες εκπλήξεις. Οι βασικές επιλογές είχαν προεξοφληθεί, όπως και οι δομικές παρεμβάσεις, ενώ οι τελικές πινελιές μπήκαν το πρωί της Δευτέρας με τις τελικές επιλογές και των υφυπουργών. Από σήμερα, υπουργοί και υφυπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα στα νέα τους πόστα, με ελάχιστους να έχουν διαφύγει του rotation που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, μετακινώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου σε διαφορετικά πόστα. 

Δύο υπουργοί, ο Άκης Σκέρτσος και η Λινά Μενδώνη, και επτά υφυπουργοί (Κώστας Φραγκογιάννης, Νίκος Ταγαράς, Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Χαρδαλιάς, Ευάγγελος Τουρνάς, Ζέττα Μακρή, Πάνος Τσακλόγλου) γλίτωσαν τη μετακίνηση και παραμένουν στο πόστο τους, με όλους τους υπόλοιπους να καλούνται σήμερα να ξεκινήσουν τη δουλειά.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα χαρτοφυλάκια, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πρόκειται, εν προκειμένω, για υπουργούς που αναλαμβάνουν κρίσιμες «ειδικές αποστολές», κάποιες εκ των οποίων είναι καίριας σημασίας για τη μάχη της καθημερινότητας και κάποιες αφορούν τα εθνικά μας θέματα. Το προφίλ των υπουργών που επελέγησαν σε αυτά τα νευραλγικά πόστα, άλλωστε, δίνει το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάχη για την καθημερινότητα

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Υγεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ΕΣΥ, ώστε να παρέχει καλή και ποιοτική δημόσια, δωρεάν υγεία. Επικεφαλής ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στέλεχος με «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ενώ έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Ο κ. Χρυσοχοϊδης θα υποστηρίζεται στο δύσκολο έργο του από στελέχη που έχουν εμπειρία διοίκησης στο Υγείας και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου πήραν καλό βαθμό το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Στο υπουργείο Παιδείας, ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης με μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλαμβάνει τα ηνία ενός υπουργείου που αποτέλεσε «μαύρη τρύπα» για υπουργούς στο παρελθόν, με στόχο να περάσει την εκπαίδευση στην επόμενη μέρα και να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης και εκεί. Αντίστοιχως, ο επιτυχημένος δήμαρχος των Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, με όπλο την εμπειρία του από την ψηφιοποίηση του δικού του δήμου.

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής που παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά μακρύς. Ο κ. Φλωρίδης είναι πρόσωπο που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά προσωπικά και γνωρίζονται επί χρόνια, ενώ θεωρείται ότι ως εξωκοινοβουλευτικός που δεν φέρει το άγχος του σταυρού, θα μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωμένα.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης που ξεκίνησε στο Παιδείας και να διαχειριστεί το Δημόσιο και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου είναι ότι το υπουργείο αναβαθμίστηκε και έγινε τέταρτο τη τάξει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr