Ολα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή, πρώτη επίσημη παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπόθεση με τη παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν και παραμένει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτή την πρόταση/απαίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα».

Σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία… Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA πρόσθεσε ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί του Σαββάτου, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη σύσταση Εξεταστικής, «η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Παράλληλα θα συνεδριάσει εκ νέου και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει αυτό να γίνει εντός της εβδομάδας (μιλούν για Τετάρτη από τη Χ. Τρικούπη) και όχι όταν ανοίξει η Βουλή στα τέλη του Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη:

Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλες αλυσίδες δίνουν τώρα τη «μάχη των νησιών»

Χάρης Πυλαρινός (Hack the Box): Ποιος είναι ο «εκπαιδευτής» των ηθικών χάκερ (pics)

Πόσα χρήματα έχουν οι Έλληνες στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες