Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -όχι μόνο το τρέχον έτος- εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο σχέδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Το σχετικό «σήμα» έστειλε από το Νταβός, όπου με αφορμή το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περιέγραψε τη «διαδρομή» του σχεδίου, το «αποτύπωμα» που έχει ήδη αφήσει και τους στόχους της «επόμενης μέρας». Το σχέδιο, που άρχισε να ακολουθεί από την πρώτη του κυβερνητική θητεία, εξελίσσεται σε μια «βιώσιμη δυναμική» και τροφοδοτεί τις επιδιώξεις του στο «χάρτη» της ελληνικής οικονομίας, με αυξανόμενες προσδοκίες προς το μέλλον.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακροχρόνιου κύκλου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα και ανησυχίες. Το κόστος διαβίωσης εξακολουθεί να μας απασχολεί έντονα, αλλά παραμένω πολύ αισιόδοξος», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του αλλά και κατά τις συνομιλίες που είχε στο Νταβός με ισχυρούς «παίκτες» της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ζωής. Για τον κ. Μητσοτάκη και η φετινή, θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία, η οποία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς «φέρνουμε στη χώρα σημαντικό ποσοστό άμεσων ξένων επενδύσεων, μειώνουμε με ρυθμό ρεκόρ το χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στα ισπανικά ομόλογα».

Αυτή η εξέλιξη φαινόταν ανέφικτη τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης προχωρά με τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει νέες επιτυχίες- ικανές να δικαιώσουν το σχέδιό του και ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και ειδικά του πρώτου που αφορά στο κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, άνοιξε βεντάλια νέων επαφών με σημαντικούς παράγοντες, όπως με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith– με τον οποίο συζήτησε για κοινές πρωτοβουλίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης- με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ενεργειακής εταιρείας RWE Markus Krebber, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Visa για δραστηριότητες στην Ευρώπη, Charlotte Hogg και με τον Πρόεδρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου GMR Srinivas Bommidala.

Επιστρέφοντας από το Νταβός ξεκίνησε την προετοιμασία του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεχωρίζει στο πρόγραμμα, η συμμετοχή του στο επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan την προσεχή Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Θα έχει τετ-α-τετ με τον Τζέιμι Ντίμον, τον ομογενή επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, που συνάντησε δύο χρόνια πριν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα. Αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει απευθείας συζήτηση μαζί του, ενώπιον των παριστάμενων υψηλών εκπροσώπων του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, ενώ θα κλείσει τη μέρα με ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Την επομένη θα πετάξει για Σικάγο, όπου έχουν οργανωθεί συναντήσεις του με επιχειρηματίες και δη με τον πρόεδρο του Chicago Council on Global Affairs, Ίβο Ντάαλντερ, προκειμένου να αναδείξει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ο κύκλος των συναντήσεών του στο Σικάγο αφορά και στους ομογενείς- θα φτάσει άλλωστε εκεί μετά τη ψήφιση του νόμου για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου εν’ όψει των ευρωεκλογών.

Με την επιστολική ψήφο στην Ολομέλεια ξεκινά επί της ουσίας και η αντίστροφη μέτρηση προς τις ευρωεκλογές. Στο διάστημα των πέντε μηνών που μεσολαβούν, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να ανοίξει όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε εξαγγείλει- την Τρίτη φέρνει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και συνεχίζει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τα μέτρα για την οπαδική βία. Ταυτόχρονα θα εστιάσει στα ζητήματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού στα τρόφιμα και γενικότερα του κόστους διαβίωσης.

Πρόκειται – εξηγούν κυβερνητικά στελέχη- για ένα δυναμικό φαινόμενο, που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης και αντιμετωπίζεται με συνεχείς παρεμβάσεις, όπως: οι μόνιμες αυξήσεις, άμεσες ή έμμεσες, του εισοδήματος των πολιτών (και των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στη φορολογία. Παρεμβάσεις, όπως το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αλλά και τα προγράμματα στήριξης της νέας οικογένειας και των συνταξιούχων. «Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές, αλλά είναι και παρεμβάσεις που μένουν, όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν, όταν οι κρίσεις φεύγουν.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, ειδικά σε αυτούς που «στην αναμπουμπούλα πάνω», προσπαθούν να βγάλουν παραπάνω λεφτά αλλά πλέον, δεν είναι πάνω από τον νόμο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι μέσα στο 2023 έγιναν πάνω από 23.000 έλεγχοι και ακούστηκαν για πρώτη φορά, μια σειρά από πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις, για έναν πλουτισμό, ο οποίος προκύπτει από αδικαιολόγητα κέρδη. «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και μάλιστα, επειδή ακούω μια ερώτηση που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία: «Ναι, αλλά πόσα λεφτά έβγαλαν και πόσα είναι τα πρόστιμα;». Τα πρόστιμα σε κάθε παραβατική περίπτωση είναι πολλαπλάσια του αθέμιτου κέρδους που διαπιστώθηκε από τις Αρχές. Γιατί, προφανώς, οι Αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης σε μία από τις δημόσιες εμφανίσεις του για τα ζητήματα της ακρίβειας και του τρόπου αντίδρασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία καθώς και τις λύσεις που εξετάζουν τα αρμόδια κάθε φορά κυβερνητικά επιτελεία αποτελούν και τη βάση συζητήσεων που θα επιχειρήσει να απλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τις περιοδείες του ανά τη χώρα, το αμέσως προσεχές διάστημα. Η απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες ήταν και συνεχίζει να είναι προτεραιότητά του. Στόχος του είναι να διατηρήσει «ζωντανή» αυτή τη σχέση, εξασφαλίζοντας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους πολίτες, ώστε σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας να κάνει νέα βήματα στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Πολύ σύντομα πάντως θα παρουσιαστούν νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που είναι για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο στοίχημα. Έχουν βέβαια μπει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά μέτρα, όπως: τα 2.000 ευρώ σε κάθε νέο ζευγάρι που κάνει παιδί, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η πρόβλεψη για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με ένα πρόγραμμα voucher, πάνω από 350 εκατομμύρια, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στον κατώτατο μισθό για νέες μητέρες, η αύξηση των αδειών μητρότητας και πατρότητας, το Πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Διαβάστε ακόμη

Προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Από κτίρια-φαντάσματα, σε 5στερα resort: Τα ιστορικά ελληνικά ξενοδοχεία που μαγεύουν τους επισκέπτες (pics)

Πώς η PetroGaz μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι – Επί 70 χρόνια εφοδιάζει τη χώρα με υγραέριο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ