Η ασθένεια του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από το Νταβός της Ελβετίας έδωσε σύντομη παράταση στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών και το συνακόλουθο δικαίωμα τους στην τεκνοθεσία. Αν, πάντως, ο πρωθυπουργός παραμείνει απύρετος σήμερα, τότε το υπουργικό θα συγκληθεί την Τετάρτη. Από την κυβέρνηση, βεβαίως, δεν θέλουν να επικρατήσει μια μονοθεματική ατζέντα, γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την παρέμβαση με την ενίσχυση του επιδόματος γέννησης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με αναδρομικότητα για όλο το 2023, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συγχώνευση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων που θα εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες και μια πολιτική ρελάνς, με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να καταθέτει τροπολογία για την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές. Η εν λόγω κίνηση της κυρίας Κεραμέως ήταν στην πραγματικότητα η «έκπληξη» που κρατούσε στο μανίκι του ως άσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον πήγαινε σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή, εξ ου και ο πρωθυπουργός συνεννοήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών. Πρόκειται, βεβαίως, για μια ρύθμιση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως καλούνται να τοποθετηθούν σε πρακτικά «νεκρό» χρόνο, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι.

Με το βλέμμα στην Ιεραρχία

Σήμερα, πάντως, πέραν των τεκταινομένων στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Κυβερνητικά στελέχη δεν θα εκπλαγούν με τη σκληρή γλώσσα της εκκλησίας, αν και εκτιμάται ότι το τελικό κείμενο του ανακοινωθέντος θα είναι πιο ήπιο συγκριτικά με όσα θα συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Μονής Πετράκη.

Στην κυβέρνηση αναμένουν αντιδράσεις, διαφωνίες, ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πιστούς, αλλά και προς τους ιερείς, ώστε την άλλη Κυριακή να διαβαστεί από άμβωνος, αλλά και πιέσεις μητροπολιτών σε τοπικούς βουλευτές της ΝΔ. Δεν περιμένουν, όμως, «πολεμική» από την εκκλησία, ούτε λαοσυνάξεις, όπως έγινε την εποχή της μάχης των ταυτοτήτων. Αυτό το μήνυμα φέρεται να έχει περάσει από τον δίαυλο Αρχιεπισκοπής-Μεγάρου Μαξίμου-, κάτι που φαίνεται και από τη «βελούδινη» προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στις κορώνες ιερέων, αλλά και απέναντι στη μάλλον πρόχειρη νομικά ιδέα του Αρχιεπισκόπου για ένα δημοψήφισμα επί του θέματος. «Δεν θα μπούμε σε αντιδικία με την εκκλησία, η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα της», είναι η μονοσήμαντη απάντηση κυβερνητικών στελεχών στο ερώτημα πώς θα τοποθετηθεί το Μαξίμου απέναντι στις εκκλησιαστικές.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr