Με τη συζήτηση για έναν δομικό ανασχηματισμό, κοντά στο «άνοιγμα» του νέου χρόνου, συνδέεται η αυριανή και τελευταία για το 2020 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί οι ανασχηματισμοί να μην προαναγγέλλονται, ειδικά από τα πρωθυπουργικά γραφεία, ωστόσο δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους της συγκυρίας δίνουν πλέον βάση στα σενάρια για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος μετά από 19 μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά σενάρια επικρατούσαν βέβαια και τον περασμένο Ιούλιο, όταν δεν είχε «σκάσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τότε πολλοί (κυβερνητικοί) θεωρούσαν «ουδέτερο και κατάλληλο» τον χρόνο για την κίνηση του ανασχηματισμού- κάποιοι μάλιστα δεν απέφευγαν να «προαναγγέλλουν» το ενδεχόμενο μέσω δημόσιων παρεμβάσεων. Όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλα πλάνα, ή κατά ορισμένους άλλαξε πλάνο καθ’ οδόν, επιλέγοντας την λύση των περιορισμένων διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στον Αύγουστο.

Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν τώρα ότι ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά αποκλείει το «ανακάτεμα της τράπουλας» μετά την Πρωτοχρονιά. Μπορεί να ανακοινώσει αποφάσεις και εντός των εορτών; Από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν στραμμένους τους προβολείς στην αναχαίτιση με κάθε τρόπο μιας πιθανής έξαρσης της πανδημίας και στην πρεμιέρα του εμβολιασμού στην χώρα μας. Εάν και εφόσον οι εξελίξεις επ’ αυτών δεν κρύβουν δυσάρεστες πτυχές, τότε όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά εντός του Γενάρη. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Ο πρώτος σχετίζεται με την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού και των ρυθμών των μελών της πολιτικής ηγεσίας και δη σε υπουργεία που έχουν ή θα αναλάβουν «ειδικές αποστολές». «Οι κακές σχέσεις υπουργού και υφυπουργού για παράδειγμα δεν βοηθάνε, καθυστερούν πρωτοβουλίες και δράσεις και γεννούν συχνά λάθη και αστοχίες», τονίζει κυβερνητικός βουλευτής που λέει, όπως συμπληρώνει, «απλώς τα αυτονόητα».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προϋποθέτει συγκεκριμένη δομή στο κυβερνητικό σχήμα και την αξιοποίηση στελεχών που μπορούν να προωθήσουν -και- με τεχνοκρατικές γνώσεις τις απαραίτητες δράσεις και πρωτοβουλίες στα κρίσιμα πεδία. Ένας τρίτος λόγος είναι η αξιοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίως σε πόστα υφυπουργών προς αντικατάσταση.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης επενδύσει σε σημαντικές αλλαγές σε κορυφαία πόστα της κυβέρνησης, που προϋποθέτουν συνήθως και την «αποχώρηση» αρκετών υπουργών.

Το σίγουρο είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου- στις 11 το πρωί της Τρίτης 22 Δεκέμβρη- θα γίνει απολογισμός του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, θα επισημανθεί από τον πρωθυπουργό ότι οι μεταρρυθμίσεις που δεν σταμάτησαν λόγω πανδημίας θα συνεχιστούν και με μεγαλύτερη ένταση το 2021 και θα περιγραφούν τα πρώτα βήματα της νέας χρονιάς και όσον αφορά στο νομοθετικό έργο.

Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης η κυρία Κεραμέως θα παρουσιάσει δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αφορούν στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και «στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα ΑΕΙ». Για το δεύτερο θέμα θα μιλήσει ως συναρμόδιος υπουργός και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτη αφού προχωρήσει με την εισήγησή του στην αποτίμηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και της εφαρμογής των αρχών της καλής νομοθέτησης θα περιγράψει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την: α) Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, β) Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και γ) Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης μαζί με Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, θα εισηγηθεί σχετικά με την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2021, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού για τον Κορωνοϊό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος θα κάνει εισήγηση για την παράταση ισχύος της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς διορισμούς και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, για την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τη θέση Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου- και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα προβεί στην παρουσίαση νομοσχεδίου για τη μετατροπή ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

Την Τετάρτη το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί δομές και νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταβεί εκτός απροόπτου αύριο το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι δυο «Millennials» που έβγαλαν 10 εκατ. πουλώντας θήκες τηλεφώνων στο Instagram

Folli-Follie: Ο υπεύθυνος ασφαλείας του Κουτσολιούτσου αναφέρεται σε «κάλυψη» από πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (upd)

Παγκόσμια Τράπεζα: Στη «μαύρη λίστα» η Άκτωρ για διαφθορά