Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Έκκληση για υπευθυνότητα προς τους επιχειρηματίες σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

  • Φώφη Γιωτάκη


Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν το «σήμα συναγερμού» των λοιμωξιολόγων – Τι δήλωσαν Παπαθανάσης και Πέτσας

Έκκληση υπευθυνότητας απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου στους καταστηματάρχες του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, καλώντας τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών «κόκκινων» περιοχών να συμβάλουν με την στάση τους στην τήρηση των αναγκαίων για την αναχαίτιση του υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου στις τρεις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

Στις έντονες έως και εκρηκτικές αντιδράσεις των καταστηματαρχών του λιανεμπορίου, που ζητούν να ανοίξουν αύριο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις τους, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι «ώρα ευθύνης» και ζητεί να σεβαστούν τις αποφάσεις που η Επιτροπή έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής αφού επανεξέτασε τα νέα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν το «σήμα συναγερμού» των λοιμωξιολόγων μετά την καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων και των ισχυρών πιέσεων που δέχεται το ΕΣΥ στους τρεις νομούς της Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Συστήνουν πιστή τήρηση των μέτρων για να κερδηθεί η μάχη στην αφετηρία του κρισιμότερου δίμηνου και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και εφαρμόζει μέτρα -τα ίδια για όλη την χώρα- στήριξης του κόσμου του λιανεμπορίου που πλήττεται από το πολύμηνο απαγορευτικό στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

«Κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θέλουν να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος εξηγώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 για την απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ότι: «Από την στιγμή που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επαναξιολόγησε την Παρασκευή τα δεδομένα, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Οφείλουμε να ακούσουμε ένα επιστημονικό όργανο. Φανταστείτε να μην ακούγαμε την επιτροπή. Παρασκευή αποφασίζει η επιτροπή, η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει;». Ο κ. Παπαθανάσης συνέχισε κάνοντας έκκληση για την συμβολή όλων στην δύσκολη μάχη –«είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», είχε άλλωστε επισημάνει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το βήμα της βουλής επικαλούμενος την γλώσσα των αριθμών και υπεραμυνόμενος της συνολικής προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όσον αφορά εν τω μεταξύ τα αιτήματα των εμπόρων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σημειώνοντας το αυτονόητο ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση που θέλει να έχει κλειστή την οικονομία», ξεκαθάρισε ότι «θα κινηθούμε στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε για την στήριξη των επιχειρήσεων».

Από την Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απάντησε στις διαμαρτυρίες των εμπόρων, για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου ότι «θα ακολουθήσει συζήτηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον επιχειρηματικό κόσμο και μετά θα είμαι σε θέση να μεταφέρω στον πρωθυπουργό, το τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, δηλαδή σήμερα και αύριο, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια περίπτωση να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο άμεσα, μπροστά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε μέχρι τώρα».

Διαβάστε ακόμα:

Παλατσέτι (BAT): Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική αγορά

Πέτσας από Πάτρα: Δύο επιλογές για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Αχαΐας

Τουρισμός: Στο «στόχαστρο» οι ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες για το καλοκαίρι του 2021

Απόρρητο Απόρρητο