Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν mall σε «κόκκινες» περιοχές – Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

  • newsroom


Επιτρέπεται η λειτουργία των mall και outlet με click away στις «κόκκινες» περιοχές – Πού θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα – Τι αναφέρει το ΦΕΚ – Σφοδρές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο

Να ανοίξουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ για τα νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στις περιοχές με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop), πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Η απόφαση δεν αφορά την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα, το ΦΕΚ οριστικοποιεί ότι δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, όπου παράλληλα συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση πώλησης όλων των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.

Με βάση όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο ΦΕΚ, το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away), κατόπιν ραντεβού
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά, εντός καταστήματος (click inside)

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS με τα εξής στοιχεία: Επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής, η οποία θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο, ενώ η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Τι θα κάνουν Jumbo και Ikea

Το άνοιγμα των καταστημάτων της ανακοίνωσε νωρίτερα η αλυσίδα Jumbo, ενημερώνοντας παράλληλα το καταναλωτικό κοινό για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αγορές.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν με την υπηρεσία του ραντεβού. Σημειώνεται πως θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα της αλυσίδας παιχνιδιών εκτός από τα καταστήματα στα Σπάτα, στο Avenue Αμαρουσίου, στη Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι κλείνουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας θα λαμβάνουν άμεσα email επιβεβαίωσης και δύο ώρες πριν το ραντεβού θα λαμβάνουν email και sms υπενθύμισης του ραντεβού. Αν το ραντεβού κλειστεί σε λιγότερο από δύο ώρες πριν την επίσκεψη, θα λαμβάνουν άμεσα email & sms επιβεβαίωσης.

Τα IKEA ανακοίνωσαν ότι από 5 Απριλίου θα υπάρχει η δυνατότητα αγορών με Click Away στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, Κηφισός & Λάρισα, (ΙΚΕΑ Ιωάννινα από 6/4) και στα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά και Ηράκλειο. Επίσης, με Click Inside στο κατάστημα ΙΚΕΑ Πειραιάς και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών & Παραλαβών (εκτός IKEA Πάτρα). Το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη & το Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Πάτρα παραμένουν προσωρινά κλειστά.

Σφοδρές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ακατανόητο «μπρος-πίσω», σημειώνει πως ο εμπορικός κόσμος δικαιούται και απαιτεί σεβασμό και καλεί τις αρχές να επαναξετάσουν τα δεδομένα. «Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε “σκωτσέζικο ντους” τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, που έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Να αναιρέσει την απόφαση καλεί την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης: «Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, «την άμεση ανάκληση της απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους», ζητεί με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της πόλης. Επιπλέον, με αφορμή την επίσκεψη στην Πάτρα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την Κυριακή 4 Απριλίου 2021, ο εμπορικός σύλλογος καλεί «τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε κινητοποίηση, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων, στις 9:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο και στις 10:00 το πρωί έξω από το Επιμελητήριο».

Διαβάστε ακόμη

Νεοφυείς επιχειρήσεις στα ραντάρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Ντέγιαν Μπέκο / Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Απάντηση στην κρίση με νέες συνεργασίες

Ερντογάν: Η Μεράλ Ακσενέρ πέρασε σε δημοτικότητα τον «Σουλτάνο» – Τι δείχνει δημοσκόπηση στην Τουρκία