Κοινωνική και μεταρρυθμιστική «ατζέντα» με την ένδειξη της άμεσης απόδοσης ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να επαναφέρει στο καλύτερο δυνατό σημείο συνάντησης τις σχέσεις του με τους τους ψηφοφόρους.

Μπορεί το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη να κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι σύντομα οι πολίτες θα στρέψουν με ενδιαφέρον το βλέμμα τους στη «μεγάλη εικόνα», θα κρίνουν και θα συγκρίνουν τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με εκείνα της προηγούμενης κυβέρνησης και θα λάβουν αποφάσεις -στις κάλπες- υπέρ της προοπτικής προόδου και ανάπτυξης της χώρας που εγγυάται με πράξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται -για να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητα του Μαξίμου- την «καταιγίδα» κινήσεων κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που αναπτύχθηκε την τελευταία εβδομάδα. Τονίζουν ότι, όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός με το σημερινό post του, πρώτη προτεραιότητα είναι να μην ξανασυμβούν νέα Τέμπη και «να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να γίνουν πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται δημοσίως ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη, ενώ χαρακτηρίζει «προσωπικό» το στοίχημα εξεύρεσης ασφαλών λύσεων για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Θεωρεί λογική την αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων και προαναγγέλλει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στον Γολγοθά που ανεβαίνουν. Έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης να αναλάβει να επικοινωνήσει ο ίδιος με όλες τις οικογένειες των θυμάτων για να τους ενημερώσει για τη γραμμή αρωγής που έχει δημιουργηθεί ως μοναδικό σημείο επαφής τους με το κράτος (Τηλ: 210 5281131 – 210 5281251) ώστε να μην ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες για όσα δικαιούνται ως ελάχιστες παροχές- στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο είναι εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση μαζικών καταστροφών και πένθους και επαγγελματίες Ψυχικής για να τους συνδράμουν όπως επιθυμούν, είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις ,είτε μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν για όσο διάστημα χρειαστεί και σε όλα τα πεδία.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ωστόσο να δίνει έμφαση στις ευρύτερες κινήσεις που απαντούν στις προσδοκίες όλων των πολιτών. Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ ήταν μια «δέσμευση που έγινε πράξη»– κινηθήκαμε στα όρια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού», εξηγεί ο πρωθυπουργός με τη σημερινή παρέμβασή του και υπενθυμίζει το όφελος των εργαζόμενων από τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση στράφηκε και προς τους συνταξιούχους δίνοντας προκαταβολή σε 37.500 δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, αλλά η επικουρική τους σύνταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Προχθές κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για να ρυθμιστεί και το θέμα που ανέκυψε για περίπου 1.100.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου αύξηση, είτε είδαν μικρή αύξηση- έως τις 31 Μαρτίου λοιπόν, θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ. Ξεκίνησε δε, το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, σε πρώτη φάση στην Αττική και αργότερα και εκτός λεκανοπεδίου.

Ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση εφήβων που φιλοξενούνται για χρόνια σε ιδρύματα και η ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Ψηφίστηκε νόμος που στοχεύει στη βελτίωση του πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και μπορεί να σώσει ζωές- «απευθυνθήκαμε σε μια επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου και του καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων Βασίλη Παπαλόη, που εισηγήθηκαν τις αναγκαίες αλλαγές για να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη εθνική πολιτική μεταμοσχεύσεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με τη σημερινή ανάρτησή του, η οποία συμπεριλαμβάνει και την πρόβλεψη για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», που αφορά τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά και επιδότηση στο 60% της δαπάνης.

Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν νέες πρωτοβουλίες και δράσεις για τις οποίες οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν σημειώσει στην ατζέντα τους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άμεσων και μεσοπρόθεσμων λύσεων. Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει με σαφές σχέδιο την ανάκτηση του χαμένου δημοσκοπικού εδάφους που «κατέλαβαν» οι αναποφάσιστοι με την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια «προσωρινή στάθμευση» μέχρι οι πολίτες να ενημερωθούν για το σύνολο του κυβερνητικού έργου αλλά και για το πλάνο της επόμενη μέρας.

Στα υπέρ του σχεδιασμού τους υπολογίζουν τα ευρήματα των γκάλοπ που δείχνουν ότι πρώτον επιβεβαιώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερον ότι από τις καταγεγραμμένες διαρροές δεν επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς διαβλέπουν διάθεση από τον κόσμο να κρίνει ορθολογικά και να δώσει εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στο σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη

Αισιοδοξία για υψηλές «πτήσεις» και το 2023 στον ελληνικό τουρισμό

Χρυσωμένοι οι «Big 3» των servicers: Υπερκέρδη για τους διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων

Λατρεία για τα 90’s – Οκτώ τάσεις που επιστρέφουν θριαμβευτικά: Denim, καρό, δερμάτινα και το αθάνατο λευκό t-shirt