Καθαρό ορίζοντα, με σταθερό πλάνο για εκ νέου αυτοδύναμο αποτέλεσμα στις κάλπες του 2023, επιχειρεί να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους καταρχάς για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μιλούν από τώρα για το οριστικό «τέλος της πανδημίας», ωστόσο «βλέπουν» πλέον «ξέφωτο» από την επιδημιολογική κρίση, τόσο από τις καθημερινές μάχες αναχαίτισης (όπως με το άνοιγμα των σχολείων και τα πολλαπλά τεστ), όσο και από τις εκτιμήσεις των ειδικών που η κυβέρνηση αξιοποιεί για τις «διαρκείς» παρεμβάσεις της σε όλα τα πεδία δράσης. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές στον επόμενο χρόνο, επιμένουν ότι υπάρχει σαφές σχέδιο για να κατευθυνθεί το μέρισμα της ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία και περιγράφουν τα βήματα για την ενίσχυση της οικονομίας και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία και την Παιδεία.

Παρότι ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές αντιμετωπίζουν το 2022 ως (προ) εκλογική χρονιά, εντούτοις γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή σελίδας μετά την πανδημία την έγκαιρη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπερβαίνει το πλάνο του πρώτου εξαμήνου. «Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη προσθέτοντας ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πέσουν στην ελληνική αγορά στην επόμενη φάση θα εκσυγχρονίσει τις παραγωγικές δομές, καθώς δεν θα είναι μια αβέβαιη ως προς το αποτύπωμα παρέμβαση, όπως πολλές φορές έγινε στο παρελθόν, αλλά θα αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Βασικό εργαλείο χαρακτηρίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που κατατέθηκε στη βουλή μόλις την Παρασκευή. «Είναι πραγματικά νέος, αναπτυξιακός νόμος, διότι προκρίνει αφενός την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αφετέρου συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την στήριξη εξωστρεφών επιχειρήσεων που δίνουν βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος που επιμένει ότι ισχυρή ανάπτυξη για το 2022-‘23 σημαίνει αναμφισβήτητα νέες θέσεις εργασίας.  Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήταν εξαρχής «ετοιμοπόλεμη» όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των νοικοκυριών. «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να έχει δώσει αναλογικά τόσα χρήματα, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα,  για τη στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Έχουν δοθεί 1,3 δισεκατομμύρια», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου συμπληρώνοντας ότι «μόνο για τον Ιανουάριο προβλέπονται 400 εκατομμύρια για να περιοριστεί το αποτύπωμα της ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Οικονόμου αναγνωρίζει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν έχουν εξαφανίσει το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης ωστόσο διευκρινίζει ότι για τη  συντριπτική πλειοψηφία που καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες, ένα 70-90% των αυξήσεων θα επιδοτηθεί μέσα στο Γενάρη από το Κράτος.  «Και όσο η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται, η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, θα είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων», δεσμεύεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η απόφαση πάντως της μη μείωσης του ΦΠΑ εκ νέου σε βασικά προϊόντα είναι οριστική καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η μείωση δεν θα περάσει στον καταναλωτή. Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το σενάριο επιμένει για τον Μάη προκειμένου να γίνουν στο ενδιάμεσο διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές που ακολουθεί να δημιουργείται «κοινωνικό πλεονέκτημα», για να αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις κολοσσιαίες αυξήσεις στο ρεύμα, να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές και να δυναμώνουν το εισόδημά τους. Το κυβερνητικό αφήγημα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και το σενάριο προσδιορισμένους σταθμούς.

Για το δε «τέλος της ημέρας» το σχέδιο παραπέμπει στον αυτοδύναμο στόχο. «Δεν υπάρχει άλλη ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης και αυτό θα αποδειχθεί», λέει κυβερνητικό στέλεχος τονίζοντας ότι τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται ρεαλιστικής βάσης, ενώ το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη περί σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης δεν αφορά την κυβερνητική παράταξη.

Είναι πασιφανές ότι οι σχετικές προβλέψεις, που «κουμπώνουν» βέβαια με το σενάριο για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, βασίζονται στην ανάλυση όλων των τελευταίων γκάλοπ. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στα κυβερνητικά στελέχη ότι το δίλημμα του 2023 θα είναι καθαρό, καθώς η κυβέρνηση μετά και από την αναμενόμενη τουριστική έκρηξη του καλοκαιριού, θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει τη βάση για «μέρισμα για όλους». Μάλιστα στέκεται στην ανάγνωση των γκάλοπ για να υπογραμμίσει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης και την «αλλαγή σελίδας» μετά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη

Λιγότερα σπίτια, ακριβότερες τιμές, χαμηλή ζήτηση στα Airbnb (πίνακες)

Netflix: Αυξάνει τη συνδρομή – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Raxevsky: Το «story επιβίωσης» και η επόμενη ημέρα