Πολιτική

Μητσοτάκης: «Χρέωσε» στον Τσίπρα «μηδενισμό» – Τι είπε σε Γεννηματά, Κουτσούμπα

  • Φώφη Γιωτάκη


Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα «πυρά» της αντιπολίτευσης - Τι είπαν στις δευτερολογίες

Με πέντε λέξεις, μία για κάθε πολιτικό αρχηγό, επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει με την δευτερολογία του στα πυρά της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η απόπειρα με την πρωτολογία του να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης, με στοιχεία πραγματικότητας, προσέκρουσε στη διάθεση σφοδρής αντιπαράθεσης των άλλων πολιτικών αρχηγών, «χρέωσε» στην κυρία Γεννηματά «μαξιμαλισμό» και στους κ.κ Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, «μηδενισμό», «αρνητισμό», «λαϊκισμό» και «σουρεαλισμό» αντίστοιχα.

Επιλέγοντας το πεδίο του «ρεαλισμού», όπως είπε, απευθύνθηκε στους πολίτες και επιχείρησε να δώσει «ευανάγνωστες» απαντήσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα της περιόδου που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημιολογική κρίση. Στάθηκε ωστόσο στη ρητορική της Φώφης Γεννηματά, που προκάλεσε με αίτημά της την σημερινή προ ημερησίας συνεδρίαση στην βουλή, για να σχολιάσει ότι οι προτάσεις της προς την κυβέρνηση ήταν «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα λεφτά».

Μιλώντας δε, για το περιεχόμενο της ομιλίας της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης διέκρινε -και όχι τυχαία- ταυτόσημα στοιχεία με τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα αλλά και μια διαφορά, καθώς όπως πρόσθεσε: «η κυρία Γεννηματά μου θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός με τη σημερινή παρουσία του στην βουλή ναι μεν άπλωσε χείρα συνεννόησης για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης με την συζήτηση επί συγκεκριμένων εισηγήσεων, αλλά δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας της στρατηγικής που ακολουθεί. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να γίνουν όλα όπως και στον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση, υπογράμμισε την σημασία για τον έλεγχο της κατάστασης από την χρήση των self test, περιέγραψε τα βήματα του κορυφαίου εγχειρήματος για τον εμβολιασμό και παρέθεσε τις προτεραιότητες για το κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί.

Προσπάθησε να αποδομήσει τον καταγγελτικό λόγο των αρχηγών της αντιπολίτευσης, επανέλαβε τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία για την σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στα «ψέμματα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ότι:

«Ο κ.Τσίπρας είπε λίγο ή πολύ ότι όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μας δείξατε έναν χάρτη που δείχνει κόκκινη την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Εγώ περιέγραψα τα στατιστικά στοιχεία των 13 μηνών και τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είστε πιο προσεκτικός. Αν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, είμαστε απολύτως βέβαιοι πως η αύξηση θα ήταν επιθετική και δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την κρίση. Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα τότε και τα πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επέμεινε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην μάχη κατά της πανδημίας και «επέστρεψε» στον κ. Μητσοτάκη την κατηγορία περί ψευδών περιγραφών της κατάστασης και των στοιχείων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι η «επόμενη μέρα δεν θα είναι με ροδοπέταλα κι ότι ο κ. Μητσοτάκης ζει σε μια πραγματικότητα που είναι επίπλαστη». «Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και έδωσε βάρος στην ανάγκη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακής προοπτικής που θα αντιμετωπίσει τις νέες ανισότητες που δημιούργησε η πανδημία. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνοντας στο βήμα για την δευτερολογία της διαπίστωσε έλλειψη χιούμορ του Κ. Μητσοτάκη λόγω πίεσης, επανέλαβε τα περί αποτυχίας της κυβέρνησης και την πρότασή της για την «εθνική μάχη τώρα». «Ηρεμήστε, κ. Μητσοτάκη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον τρόπο αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, γιατί εμείς έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις. Εσείς μοιάζετε με τον κ. Τσίπρα. Κάθε μέρα μοιάζετε με έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν σας ψήφισε γι’ αυτό ο λαός», δήλωσε η κυρία Γεννηματά προσπαθώντας να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά και στο προφίλ της αντιπολίτευσης που ασκούν.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ – απασχόλησης κάθε χρόνο μέχρι το 2026

Επίδομα 534: Τι ισχύει για τον Απρίλιο – Έρχονται νέες πληρωμές

ΟΑΕΔ: Οι 42.600 νέες θέσεις εργασίας – Αναλυτικά τα προγράμματα και οι μισθοί

 

Απόρρητο Απόρρητο