Με την πεποίθηση ότι η κυβερνητική παράταξη θα κάνει πράξη τον στόχο για ένα αυτοδύναμο αποτέλεσμα τη δεύτερη Κυριακή κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά στις προγραμματικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία.

Όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας και αποτελούν την ισχυρή βάση για την ανακοίνωση του «γαλάζιου» προγράμματος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής παρουσιάζοντας εμβληματικές εξαγγελίες- δεσμεύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας.

Το επιτελείο του έχει ήδη συγκροτήσει το βασικό κορμό αυτών των εξαγγελιών και αναμένει από τον κ. Μητσοτάκη τις τελικές πινελιές και κυρίως εκείνες, που παραπέμπουν στην αύξηση των εισοδημάτων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την κατάλληλη ώρα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της βουλής. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι αυτήν την στιγμή το εκλογικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για πρώτες κάλπες στις 9 Απρίλη και για την επαναληπτική εκλογή πιθανότατα στις 14 Μάη. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη πει την τελευταία «λέξη» για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα που δημιουργείται ευνοεί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είτε οι πρώτες εκλογές γίνουν τον Απρίλη είτε μέσα στον Μάη και τονίζουν ότι το αφήγημα είναι στιβαρό και σταθερό. Εξηγούν δε ότι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτεί την προεκλογική αντιπαράθεση με τοξικότητα, η Νέα Δημοκρατία στρέφει το βλέμμα της στην οργάνωση των στόχων για την επόμενη μέρα. Ένας από τους κεντρικούς «τίτλους» με ορίζοντα την επόμενη τετραετία αφορά στην αύξηση των εισοδημάτων, που εξασφαλίζεται, όπως λένε, από τις πολιτικές πράξεις της πρώτης τετραετίας.

«Όπως υλοποιήσαμε τη δέσμευση για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κατά τις απανωτές κρίσεις, έτσι και θα κάνουμε πράξη τις νέες προγραμματικές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι η πολιτική για την αύξηση των εισοδημάτων άρχισε να υλοποιείται από τις αρχές του 2023 με την αύξηση των συντάξεων. Έμφαση πάντως δίνουν και στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τους νέους και την προοπτική στέγασης. Εκτός δε από το market pass που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες βρίσκεται στα σκαριά η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος το οποίο θα δοθεί με τη μορφή «δώρου Πάσχα» σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων θα συνεχιστούν σε όλα τα πεδία- για παράδειγμα το κυβερνητικό επιτελείο οργανώνει «διαρκείς» κινήσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς καθυστερήσεις που ενισχύουν εκτός των άλλων τις επιχειρήσεις στη φάση της πράσινης μετάβασης.

Μέσα στις επόμενες μέρες εν τω μεταξύ θα αρχίσουν να καταθέτουν στη Βουλή νομοθετικές παρεμβάσεις με κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφείς οδηγίες και υπογράμμισε απευθυνόμενος στους υπουργούς του την απόφασή του για την αδιάκοπη προώθηση του κυβερνητικού έργου. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σύνολο των αποφάσεων.

Στις προτεραιότητες του Μαξίμου και της Πειραιώς παραμένει και η παρουσίαση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, στα οποία εντάσσονται και πρόσωπα προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως από το ΠΑΣΟΚ. Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία αν και δεν προκαλούν συνθήκες ετεροπροσδιορισμού για το Μαξίμου, μπαίνουν στο μικροσκόπιο, που έτσι κι αλλιώς είναι προσανατολισμένο στο φόντο με τις κινήσεις προς την ημέρα της πρώτης κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των δημοσκοπικών ερευνών τροφοδοτούν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους. Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα νέας μεγάλης δημοσκόπησης, που διενήργησε για λογαριασμού του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, η οποία αποτύπωσε για πρώτη φορά την πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που πιθανόν θα στηθούν το προσεχές διάστημα: το κυβερνών κόμμα αποσπά ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εφάμιλλο με τη διαφορά (8,35%) που χώριζε τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, το «γαλάζιο» δημοσκοπικό προβάδισμα, το οποίο στην αναγωγή επί των εγκύρων στην πρώτη αναμέτρηση καταγράφεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η οποία θα προκληθεί εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, ανεβαίνει στις εννέα μονάδες -γεγονός, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία είναι πιθανό να καταλήξει σε διψήφιο ποσοστό.

Διαβάστε ακόμη

Στην κυβέρνηση συζητούν για Market Ρass μέχρι τον Οκτώβριο

Success story γίνονται τα ελληνικά καλλυντικά – Πώς κινούνται Sarantis, Κορρές, Apivita, Frezyderm (pics)

9 εμπνευσμένες Ελληνίδες αρχιτέκτονες – Εντυπωσιακές κατοικίες που αλλάζουν το τοπίο