Πολιτική

Μητσοτάκης: Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από 1η Μαΐου – Εξαιρετικές οι προοπτικές της οικονομίας (vid) (upd)

  • newsroom


Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις – Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία - Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια - Επανέλαβε ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία

Αύξηση κατώτατου μισθού, πανδημία, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, κάλπες, ανασχηματισμό, τις σχέσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, η «βεντάλια» την οποία άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο «Ενώπιος ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

Από 1ης Μαΐου η αύξηση του κατώτατου μισθού και στήριξη επιχειρήσεων

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαΐου αυτού του έτους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί ως προς το ακριβές ύψος της αύξησης, ενώ περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική πολύ μεγαλύτερη από το 2% που είδαν οι εργαζόμενοι την 1/1/2022.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις. «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να πληρώνονται από το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την οικονομία

Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις μέσα στην πανδημία, θέλουμε να δημιουργήσουμε πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία.

Για την ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και  ένα εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά το 50% των ανατιμήσεων. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κρίση θα τελειώσει μετά από τους πρώτους μήνες της χρονιάς. «Ο πολίτης θα πλήρωνε πολλά περισσότερα, αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση».

Για την απολιγνιτοποίηση

«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με την απανθρακοποίηση εξασφαλίζονται πολύ σημαντικοί πόροι για να στηριχθούν οι περιοχές όπου υπάρχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Εμβολιασμοί και πρόστιμα στους άνω των 60 ετών

Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο» τα αντιικά χάπια, η πλατφόρμα για τα οποία ανοίγει αύριο Παρασκευή.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Ελευθερία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για τους εμβολιασμούς, μίλησε για μία τεχνολογικά άψογη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε και το όπλο της υποχρεωτικότητας – «ήμασταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το έκαναν», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά τώρα, που φαίνεται ότι η πανδημία τείνει να υποχωρήσει.

Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό». Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.

«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υστερίες» της αντιπολίτευσης.

Για τις τιμές των τεστ

Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές – και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Προανήγγειλε το νέο πακέτο στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την επέλαση της Omicron, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, με επανάληψη της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων , κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων , ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μια τέτοια πολιτική παρά για κάποιες εβδομάδες.

Για τις εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Ανδουλάκη

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τους χωρίζει «άβυσσος». Η ΝΔ εκφράζει το προοδευτικό, μετριοπαθές Κέντρο και είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα αμφισβητηθεί η κυριαχία της σε αυτόν τον χώρο, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία Ανδρουλάκη και την δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών των ΚΙΝΑΛ.

«Δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά», είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, για να καταλήξει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να ακούσουμε τι έχει να πει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Οι σχέσεις με τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την «πολυφωνία» των ειδικών, ενώ είπε ότι η σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Είπε ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε ένα βήμα πίσω γιατί δέχθηκε επιθέσεις τύπου «δολοφονίας χαρακτήρων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να σπεκουλάρει πάνω στην πανδημία, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα κριθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές. «Δεν ακούσαμε προτάσεις από την αντιπολίτευση», είπε, εξαιρώντας την πρόταση Φίλη για την σύνδεση του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Διαβάστε περισσότερα

CNBC: Πού θα επενδύσουν οι super – rich το 2022

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η βίλα του “Mr. Raxevsky” Γ. Μουρτζούχου στην Εκάλη

«Βροχή» εγκρίσεων για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα σε Δουζόγλου, Grivalia, Ισραηλινούς ακόμη και στον …Ριχάρδο