«Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» θα είναι το κρίσιμο δίλημμα στο φινάλε της τετραετίας, σύμφωνα με το πλάνο της «επίθεσης», που έχει ήδη σχεδιάσει η κυβέρνηση, για την τέταρτη και τελευταία χρονιά της θητείας της.

Μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακάμψει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά ταχύτατα στη χάραξη στρατηγικής που συμπεριλαμβάνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, την επικαιροποίηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων και την προετοιμασία της τελικής αναμέτρησης με την αξιοποίηση των σταθερών πλέον συγκριτικών πλεονεκτημάτων έναντι των βασικών πολιτικών της αντιπάλων. Ξεκινώντας από το τελευταίο κεφάλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το θεσμικό και αξιόπιστο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το ίδιο -και ακόμη περισσότερο- ισχυρό, την ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναχαίτιση των μεγάλων κρίσεων, πολλές από τις οποίες τις χειρίστηκε με σύνεση και αποτελεσματικότητα τα τρία πρώτα χρόνια της κυβερνητικής θητείας», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος προβλέποντας ότι «στο ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» η απάντηση των πολιτών θα είναι και πάλι ξεκάθαρη και αυτοδύναμη». Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος διαπιστώνει με νόημα ότι είναι πρωτόγνωρη η δυναμική που διατηρεί η κυβέρνηση τρία χρόνια μετά και παρά τις διαδοχικές, σύνθετες και απαιτητικές κρίσεις, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Σε όλα τα γκάλοπ, όπως παρατηρεί, ο πρωθυπουργός κερδίζει στην αναμέτρηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η γαλάζια παράταξη εξακολουθεί να προηγείται με ασφαλές προβάδισμα, αφήνοντας πίσω – ακόμη και με διψήφια διαφορά- τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δημοσίως ότι γνωρίζει το ρίσκο της απόφασής του και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από την κίνηση να κλείσει αιφνιδιαστικά το ισχυρό δημοσκοπικά παράθυρο για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, παρότι έμπιστοι συνεργάτες του επιμένουν ότι ουδέποτε έδειξε να αποδέχεται εισηγήσεις για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη, αφού σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα στη βάση συγκεκριμένων αρχών και κανόνων που έχει θέσει εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σταθερότητα. Ο Μητσοτάκης δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε με τους χρόνους. Έχει εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Στο τέλος της τετραετίας θα δείξουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και παρά τις δυσκολίες, παρά τα κόλπα, τους τακτικισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης, που βάζουν στον δρόμο μας, ο κόσμος θα αποφασίσει. Ο λαός θα δει, θα συγκρίνει και θα διαλέξει τους καλύτερους για να προχωρήσει μαζί τους και την επόμενη μέρα. Εμπιστευόμαστε πολύ το κριτήριο, την άποψη, την κρίση του κόσμου», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος μιλώντας στον Σκάι συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι: «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί και σταθεροί και με αυτούς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα».

Στη μέση λοιπόν μιας παγκόσμιας καταιγίδας έχει ήδη προκαλέσει κλυδωνισμούς σε άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός επιλέγει να μείνει στο τιμόνι και, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, να δώσει όλες τις μάχες που χρειάζονται και να ζητήσει στο τέλος «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους πολίτες. Ένα από τα πρώτα βήματα αφορά σε έναν δομικό ανασχηματισμό, που περιλαμβάνει για παράδειγμα την ενοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών με εκείνο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπήρχαν και υπάρχουν, όπως και για τις εκλογές, εισηγήσεις και για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στη λογική της άρτιας οργάνωσης για μεγαλύτερης έντασης καταιγίδες προς τον δύσκολο χειμώνα.

Η ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απαιτεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πλήρη ετοιμότητα και ασφαλές πλάνο για την υπέρβαση των πηγών ύψιστης αβεβαιότητας, της ενεργειακής ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. «Ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω της απλής αναλογικής, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δύσκολα θα χειριστεί μεγάλες προκλήσεις ή το ξέσπασμα μια κρίσης», υπογραμμίζει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας ένα βασικό λόγο για τη μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πυξίδα για τη στήριξη των πολιτών είναι η φράση του πρωθυπουργού ότι «όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια μέτρα, όπως γίνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αναστολή, την κατάργηση επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και με πιο στοχευμένα μέτρα, για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και η ενίσχυση των συνταξιούχων, που έχει ήδη ανακοινώσει, είναι δύο μέτρα στο πακέτο που θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι έχουν βάση οι προσδοκίες για ένα κοινό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει όλες τις χώρες- κάτι που θα συμβάλει αποφασιστικά στη στήριξη των χωρών και των λαών τους εν όψει του δύσκολου χειμώνα…

Διαβάστε ακόμη:  

ΤUI: Αναμένεται ρεκόρ όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό 

Άννα Αγγελικούση: H Χιώτισσα εφοπλίστρια με τις μεγάλες επενδύσεις 

Σταϊκούρας: Θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος που και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες