Μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους κρατούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, εκτιμώντας ότι το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ με το Nord Stream 2 αλλά και η ψυχρή περίοδο των Ελληνορωσικών σχέσεων δεν ευνοούν μια ικανοποιητική συμφωνία στο φυσικό αέριο.

Σήμερα, την πύλη στο παραθεριστικό θέρετρο του Σότσι, εκεί που φιλοξενήθηκαν οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον ισχυρό παράγοντα του Ρωσικού Κολοσσού της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με βασικό θέμα της ατζέντας μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Για την χώρα μας η Ρωσία αποτελεί βασικό τροφοδότη με τις ποσότητες του καυσίμου που έχουν εισαχθεί από αρχές του έτους έως το Νοέμβριο στην ελληνική αγορά να καταγράφουν ρεκόρ και να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική πλευρά τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Βασικό αγκάθι όμως της διαπραγμάτευσης αποτελεί ο τρόπος τιμολόγησης. Αν δηλαδή η Ελλάδα θα εξασφαλίσει να βγει από το δυσμενές περιβάλλον του Ολλανδικού hub που καθορίζει τις τιμές και είναι ο δείκτης TTF που χθες έκλεισε στα 95,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 15 ευρώ πέρσι ή αν θα επιστρέψει στην βάση της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους που η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το δείκτη του αργού πετρελαίου (oil indexed) που φέτος είναι φθηνότερο από το αέριο. Πέρσι που το οικονομικό περιβάλλον ήταν διαφορετικό και το αέριο ήταν πιο φθηνό η Ελλάδα είχε πετύχει συμφωνία με τους Ρώσους ώστε η τιμολόγηση να γίνεται κατά 40% από το TTF και κατά 60% από το πετρέλαιο.

Η Ρωσική πλευρά είναι σαφές ότι επιδιώκει να διατηρήσει τις υψηλές τιμές, oι οποίες λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν ανατιμηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα από τον Πρωθυπουργό σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν  ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μείωση των τιμών φυσικού αερίου από 10% έως το πολύ 20%.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Όλα τα projects που θα «τρέξουν» έως και το 2022

Η Dory πάει DK, η Αττικής στην Ellington, ο ΓΑΠ… κάλτσες, ο Σκρέκας πήγε στον μέγα Αλεξέι, ενώ Hines και Μέλισσα ψάχνονται

MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις