Τα βέλη του τόσο στον Σωκράτη Φάμελλο, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη έστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στις ομιλίες τους που προηγήθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Παίρνοντας το λόγο μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις, που όπως είπε δέχτηκε από τον κύριο Φάμελλο και τις απέδωσε στα προβλήματα που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στη συνέχεια σχολίασε δηκτικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας. Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε την τοποθέτηση απάντηση Μητσοτάκη σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη

«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το κράτους δικαίου θύμισε δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τα πεπραγμένα των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παραυπουργείο δικαιοσύνης όπως υποστήριξε ο υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιόν να στηθεί; Προφανώς από τον πρωθυπουργό» είπε σημειώνοντας ότι κάτι θα ήξερε και ο κ. Παππάς ο οποίος κουνάει το κεφάλι του.

Επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Κούλογλου που ισχυρίστηκε «ότι το να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος, Σαμαράς, Βενιζέλος χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».

«Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση»

Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε «αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο». Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει τέσσερις διαφορικές απόψεις για το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».

«Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί στην αναθεώρηση του άρθρο 16 γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά έκανε άλλη «κωλοτούμπα».

«Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επί 2»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «κύριε Φάμελλε την ώρα που μιλούσατε για το νομοσχέδιο ο αρχηγός σας έκανε μια ανάρτηση με τις προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράξενο την ώρα που μιλούσατε εσείς, να κάνει μια ανάρτηση καταθέτοντας προτάσεις που δεν τις ξέρατε μιας και δεν αναφερθήκατε σε αυτές.

Διπλασιασμό προτείνει του προσωπικού. Διπλασιασμό κονδυλίων. Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παντού. Ανέγερση εστιών με χρηματοδότηση με έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση. Δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ. Τώρα τι να σας πω. Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επι 2. Ότι δίνουμε τα βάζετε επι 2. Τσουρούτικο μου φαίνεται γιατί δεν βάζετε λίγο παραπάνω.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι κινούμαστε στα όρια του συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται. Γι αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων πανεπιστημίων που υάρχουν στο εξωτερικό. Βεβαίως πρόθεση μας είναι να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Όμως για να μην βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση να αλλάζετε την στάση σας. Δεσμεύεστε εδώ ρητά και κατηγορηματικά ότι θα στηρίξετε την αναθεώρηση του 16. Μην μας έρθετε πάλι και πείτε ότι κάτι δεν σας αρέσει και σας ξινίζει».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Ουκρανία λέγοντας:«Ένα τελευταίο που αφορά την Ουκρανία. Παραδεχθήκατε την Ρώσικη επιθετικότητα αλλά θέλετε να αμυνθούν οι Ουκρανοί με γαρίφαλα και τριαντάφυλλα. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων. Ο ελληνισμός έχει διαχρονικό αποτύπωμα στην περιοχή. Γι αυτό και επέλεξα να βρεθώ στην Οδησσός και όχι στο Κιέβο. Και κάτι τελευταίο. Ήταν ένα συμβάν αρκετά ανησυχητικό αλλά ξέρετε, ήμουν στην Ουκρανία για 7 ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί στην Οδησσό ζουν με τις ρωσικές επιθέσεις κάθε ώρα. Και αν μη τι άλλο πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να αμυνθούν».

«Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25»

Τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Δικαιοσύνης: «Κλείνοντας επειδή είναι και η ημέρα των γυναικών και επειδή είπατε πολλά λόγια. Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25 και τα ισόβια για βιασμό από 20 τα κάνατε 15. Κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να αλλάξετε τους Ποινικού Κώδικες λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Για να μην ξεχνιόμαστε. Δεν έχουμε μάθει όλες τις πτυχές αυτές τις ιστορίας.

«Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση – Ενισχύουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Νωρίτερα με αναφορά – απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα σχετικά με την τοποθέτησή του για sugar daddies, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του σεξιστικές και απαράδεκτες.

«Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς το ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στους προέδρους των κομμάτων Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κύριε Ανδρουλάκη», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε στρέφοντας τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης; Πόση υποκρισία πια;».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr