Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τo exit poll που ανακοινώθηκε στις 7 το απόγευμα, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό από 28% έως 32% (Mέσος Όρος 30%) και αναμένεται να εκλέξει 7-8 ευρωβουλευτές.

Ως σημαντική νίκη για την κυβερνητική παράταξη, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, καθώς μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται κάτω από το 33,12% των προηγούμενων ευρωεκλογών, ωστόσο, το γαλάζιο προβάδισμα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των ευρωεκλογών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, αναγνωρίζουν ότι, παρά την πολύ υψηλή αποχή που καταγράφηκε και η οποία αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, η λαϊκή ετυμηγορία περιείχε ισχυρά μηνύματα για την κυβέρνηση που ερμηνεύονται ως εντολή για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και αλλαγές σε πρόσωπα και δομές.

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι ο στόχος του 33% δεν επιτυγχάνεται, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «το πρώτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να μας προβληματίσει η αυξημένη αποχή». Εστιάζουν, ωστόσο, στη μεγάλη και καθαρή διαφορά που έχουν από το δεύτερο κόμμα και είναι όπως λένε η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωεκλογές, παραπέμποντας σε παλαιότερες εποχές που ήταν 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Οι πολίτες, σημειώνουν, έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι «έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους».

Επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ κοινή συνισταμένη της αναμέτρησης είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Παρά ταύτα, υποστηρίζουν, η ΝΔ φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα σημειώνει την 5η συνεχόμενη νίκη για τη ΝΔ σε εθνική κάλπη.

Σε σχέση με την υποχώρηση από το 41% που έλαβε το κυβερνών κόμμα πριν από έναν χρόνο στις βουλευτικές κάλπες σημειώνουν ότι «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εθνικές εκλογές με ευρωεκλογές. Είναι άλλη εντελώς διαδικασία, ειδικά για ένα κυβερνών κόμμα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr