Νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό πάνω από τον πήχη των προηγούμενων ευρωεκλογών διεκδικεί το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζοντας τις κινήσεις του για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού κινείται με βασικό όπλο την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, την εικόνα της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, την ένταση στο ξεδίπλωμα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και το άνοιγμα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το 33,12% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εφικτός στόχος, όσο κι αν η «χαλαρή ψήφος» δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στο εκλογικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα η ομάδα της Πειραιώς εργάζεται στην κατεύθυνση το σχέδιο να ξεπερνά μέρα τη μέρα κάθε προσδοκία και η καμπάνια να αποδίδει σε κάθε «σταθμό» που έχει προγραμματιστεί: από το Συνέδριο της 5ης Απριλίου μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών.

Η συνθήκη κατά την οποία αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία είναι αναμφίβολα ευνοϊκή για τη ΝΔ, καθώς τα δύο επόμενα κόμματα (της αντιπολίτευσης) ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση και συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση για να αποφύγουν την εσωτερική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια φαίνεται ότι υποχωρεί στην τρίτη δημοσκοπική θέση, χάνοντας από το Γενάρη μέχρι σήμερα τρεις μονάδες, όπως φαίνεται και στο γκάλοπ της  Marc που παρουσιάζει το ΘΕΜΑ της Κυριακής. Κερδισμένη δείχνει η Ελληνική Λύση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που άρχισε να υποδέχεται αξιοσημείωτες διαρροές από τη ΝΔ και άλλα κόμματα από την πρόσφατη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο.

Οι προβλέψεις πάντως για τις επιδόσεις της ΝΔ συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες και να εγγυώνται την κυρίαρχη θέση της κυβερνητικής παράταξης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αφήνει ισχυρό αποτύπωμα με κάθε κίνησή του, είτε αφορά στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, είτε κατά την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών του στα πεδία δράσης που αναμένει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα υπογραφεί από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Αιγύπτου για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, τη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, τη στήριξη της γεωργίας και άλλων τομέων. Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται εν τω μεταξύ η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης ΕΕ – Αιγύπτου. Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου είναι μεταξύ η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα. Στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ΕΕ και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.

Για τις αρχές του Απρίλη προγραμματίζεται ένα κορυφαίο ραντεβού: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, θα περάσει για άλλη μια φορά την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.  Η τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει αναμφίβολα καθοριστική σημασία, αφού θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, διμερή, περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν θα γίνει ένα μήνα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στην Άγκυρα, ανταποδίδοντάς την επίσκεψη Ερντογάν  τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εξωστρεφής πολιτική Μητσοτάκη αποτυπώνεται και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των απειλών από την κλιματική κρίση. Στο «Our Ocean Conference 2024» που διοργανώνει στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου θα επιδιώξει για παράδειγμα να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις δεκάδες κυβερνήσεις που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. «Είναι στοίχημα για το σήμερα αλλά και χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη Διάσκεψη έχοντας ήδη δεσμευτεί μεταξύ άλλων για απαγόρευση της αλιείας στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030, για επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών μας έως το 2025 και για διάθεση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών μας από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα», τονίζει ο πρωθυπουργός με τη σημερινή ανάρτησή του- την απολογιστική της εβδομάδας με την προαναγγελία των επόμενων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι ψηλά στην ατζέντα και στο «σύνθημα» που ακολουθούν οι αρμόδιοι υπουργοί ως προς την εφαρμογή των εμβληματικών σημείων του σχεδίου είναι «μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια. Το ζήτημα της ασφάλειας εξακολουθεί να βρίσκεται επίσης στην προθήκη του κυβερνητικού σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα Πανεπιστήμια και όσα έγιναν το τελευταίο 48ωρο: η κυβέρνηση είναι σταθερά «απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό- υπογραμμίζει- αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Και εξηγεί: «Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ».

Τις επόμενες μέρες θα ενταθεί η προσπάθεια των παρεμβάσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ θα δοθεί έμφαση στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και στην πρωτοβάθμια υγεία.

Διαβάστε ακόμη 

Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη: Επί έναν αιώνα γλυκαίνει την Ελλάδα 

Γιατί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν και φέτος στα ύψη

Πότε θα ανοίξουν τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ