Σαββατοκύριακο διεργασιών λαμβάνει χώρα στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα περισσότερα κορυφαία στελέχη έχουν επιδοθεί μακριά από αδιάκριτα βλέμματα σε μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως της πολιτικής συγκυρίας, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παραμονές της εναρκτήριας εκδήλωσης του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, όπου αναμένεται να δώσει το παρών «σύμπασα η Κεντροαριστερά», στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων «ξεπερνά τα εθνικά όρια», καθώς η συγκρότηση ενός λαϊκού προοδευτικού μετώπου στη Γαλλία σχηματοποιεί την πανευρωπαϊκή ανάγκη για «ουσιαστική αντεπίθεση στην Ακροδεξιά», όπως τονίζουν.

Σε αυτό το κλίμα, η συμπόρευση των εγχώριων προοδευτικών κομμάτων «θα επιβληθεί από τα κάτω», όπως εξηγούν, την ώρα που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, τα οποία παρουσίασε στην συνεδρίαση της ΚΟ, ώστε να είναι παρών στις εξελίξεις που φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας, ο κ. Κασσελάκης προκρίνει την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας εντός Βουλής, ώστε να μη διαταραχθεί η κομματική τάξη, αλλά έχει και το βλέμμα του στραμμένο στις ευρύτερες διεργασίες στην Κεντροαριστερά, δηλώνοντας πρώτος παρών στην κούρσα της ηγεσίας για τον νέο φορέα.

Μάλιστα, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται ήδη για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την οποία πληροφορίες θέλουν να λαμβάνει χώρα στις 30 Ιουνίου, αν και στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι λίγα τα στελέχη που αντιμετωπίζουν με δυστοκία τις όποιες κινήσεις του κ. Κασσελάκη, καθώς ούτε στους βουλευτές δόθηκε ο λόγος στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, ούτε και έχουν συνεδριάσει όλους αυτούς τους μήνες τα κομματικά όργανα. Επιπλέον, εξαιτίας της διάσπασης, τις κενές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής έχουν πληρώσει στην πλειοψηφία τους στελέχη πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που δεν παραγνωρίζουν τα «προεδρικά» στελέχη.

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, άλλωστε, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν πως ένα φαινόμενο ντόμινο δεν αποκλείεται να σαρώσει όλο το προοδευτικό φάσμα, καθώς η άνοδος της Ακροδεξιάς αρχίζει να θορυβεί το παραδοσιακό ακροατήριο της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα.

Η… Coca Cola και το μομέντουμ

Στην κατεύθυνση αυτή, «τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να βγουν από τα κομματικά τείχη» εκτίμησε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε, «πρέπει να κάνουμε δημόσιο διάλογο για να επιτευχθεί σύγκλιση, οι προοδευτικές παρατάξεις οφείλουν να βγουν από τα κομματικά τείχη», εξήγησε, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε πως ήταν ο μοναδικός που υπήρχε. Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα, 28% πήρε. Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει λιγότερες ψήφους από όσες έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Θα έπρεπε να έχουμε εκλογές σήμερα», εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε πιάσει ένα μεγάλο ποσοστό.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε πως «δεν μπορεί να πηγαίνεις μόνος και να θέλεις να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα του κόμματος που ηγείσαι», ενώ «οι πρόεδροι των κομμάτων δεν είναι coca cola, δεν πάνε με όλα» αντέτεινε, απαντώντας στην κίνηση του κ. Κασσελάκη να δηλώσει παρών σε όλα τα σενάρια, ώστε να εξασφαλίσει την ηγεσία και στον νέο φορέα.

Από πλευράς της, «χρέος μας η οικοδόμηση της σύγκλισης της κεντροαριστεράς σε στέρεες κοινωνικές βάσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως «σε αυτές οι εκλογές νικητής ήταν η αποχή. Ο βασικός στόχος μας εκπληρώθηκε, μίκρυνε η ψαλίδα και παραμείναμε στη δεύτερη θέση. Κανείς δεν πανηγύρισε για τούτο. Όμως το γεγονός ότι οι πολίτες μας κράτησαν στη θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης σημαίνει ότι εναποθέτουν ελπίδα πάνω μας».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr