Σε μια ομπρέλα-μαμούθ που λειτουργεί με σύγχρονους όρους για την αντιπυρική προστασία της χώρας, την διαχείριση κρίσεων, την αποτροπή καταστροφών και την «διαρκή» εκπαίδευση των βασικών «παικτών» σε κρίσιμες καταστάσεις παραπέμπει το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας 2020-2023 που η κυβέρνηση προωθεί προς υλοποίηση.

Το πρόγραμμα που έχει την κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ», αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Πρόκειται δε για μια επιχείρηση ολικής αναμόρφωσης, καθώς με τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων δημιουργείται μια νέα, κάθετη επιχειρησιακή δομή που καλύπτει το σύνολο της Επικράτειας, αλλά και το σύνολο του κύκλου διαχείρισης καταστροφών (Πρόληψη – Ετοιμότητα – Αντιμετώπιση – Βραχεία Αποκατάσταση).

Η συνολική του χρηματοδότηση είναι ύψους 1,76 δις ευρώ (595 εκ. € μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, 408 εκατ. € μέσω Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, 757 εκατ. € μέσω ΕΣΠΑ 2021-27). Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών στη χώρα μας, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις κύριους άξονες που συγκλίνουν στη δημιουργία ενός καθετοποιημένου, σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού, με μέσα και εξοπλισμό αιχμής, καθώς και άρτια εκπαίδευση των στελεχών του.

Το πρόγραμμα -για το οποίο έκανε πρόσφατα σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια αεροσκαφών κι ελικοπτέρων πυρόσβεσης, σύγχρονων οχημάτων και πλωτών μέσων- έχει αναλυτικά ως εξής:

1ος Άξονας: Αναβάθμιση Υποδομών και Εγκαταστάσεων και παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Παραπέμπει σε μια επιχειρησιακή κάθετη δομή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με λειτουργικές και οργανωτικές υποστηρικτικές οριζόντιες δομές που λειτουργούν ως ομπρέλα στο μηχανισμό, στην οποία:

 • Περιλαμβάνεται το νέο Διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας (κτίρια Φάρος – Άτλαντας – Προμηθέας) όπου στεγάζονται το υπερσύγχρονο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων, τα 4 νέα Κέντρα Αντιμετώπισης Κινδύνων (Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών, Καταστροφών, το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών, Διυπουργικό Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων), καθώς και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.
 • Περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), τα οποία υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και 64 Τοπικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΤΟ.ΚΕ.Π.Π.) και
 • Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ΠΠ και του ΠΣ(Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στη Μάνδρα, Πυροσβεστική Ακαδημία στη Κηφισιά και Πυροσβεστική Σχολή στη Πτολεμαΐδα.
 • Οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΓΓΠΠ, Π.Ε.ΚΕ.Π.Π., ΤΟ.Κ.Ε.Π.Π., Εθελοντικών οργανώσεων & Φορέων Αντιμετώπισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ., ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ)
 • Εκπαίδευση Ανθρώπινου δυναμικού

2ος Άξονας: Έγκαιρα Συστήματα Προειδοποίησης (early warning systems) και Μέσα Πρόληψης

Στόχος είναι η ενίσχυση του τομέα της πρόληψης με σύγχρονα μέσα κι ευφυή συστήματα. Αφορά:

 • Προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
 • Προμήθεια συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές λ.χ. πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί κ.α.
 • Μετεωρολογικοί σταθμοί και μετεωρολογικά ραντάρ
 • Σταθμοί επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης
 • Συστήματα συγκέντρωσης και επεξεργασίας επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και εξοπλισμός για τον άμεσο έλεγχο και έγκαιρο εντοπισμό υγειονομικών απειλών στην ηπειρωτική χώρα και σε διασυνοριακό επίπεδο
 • Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου για τηνν πρόληψη, άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

3ος Άξονας: Εξοπλισμός και Μέσα Υποστήριξης και Συντονισμού

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης μέσω της υλοποίησης του προγράμματος είναι να διασφαλίσει έγκαιρο και αξιόπιστο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων για αποτελεσματική διαχείριση κάθε κινδύνου ή καταστροφής. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει:

 • Εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού (air-surveillance),
  προμήθεια σμηνών drones για εναέριο συντονισμό, παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, καθώς και ειδικά συστήματα drones με δυνατότητα επαναφοράς τηλεπικοινωνιών.
 • Σύγχρονο ενιαίο σύστημα τηλεπικοινωνιών για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σύστημα ασύρματης επικοινωνίας
 • Κινητά κέντρα επιχειρήσεων
 • Υγειονομικός εξοπλισμό, καθώς και κάψουλες απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών

4ος Άξονας: Επιχειρησιακός Εξοπλισμός και Μέσα Αντιμετώπισης

Κυβερνητικά στελέχη δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο «χτίσιμο» αποκρισιμότητας με την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων. «Θωρακίζουμε την επιχειρησιακή μας αποκρισιμότητα με σύγχρονα μέσα κι εξοπλισμούς», τονίζουν χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι με το πρόγραμμα «κλειδώνει»:

 • Προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών πυρόσβεσης (10 ελικόπτερα Erickson, 6 αεροσκάφη Canadair 515, αναβάθμιση των 7 Canadair 415, 36 Air Tractor FireBoss)
 • Προμήθεια ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού & ομάδων πρώτης απόκρισης (ΕΜΑΚ, Πεζοπόρα Τμήματα, Αερομεταφερόμενες Μονάδες)
 • Αγορά υπερσύγχρονων οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα και ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών για Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ & Ένοπλες Δυνάμεις
 • Αγορά 15 κηροζινοφόρων οχημάτων 5000 US Gal για τον ανεφοδιασμό εναέριων μέσων πυρόσβεσης
 • Πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς ασθενών και εξοπλισμός Ιατρικής εκκένωσης (Medical Evacuation) για ΕΚΑΒ (κάψουλες, φορεία & διασωστικές σειρές)
 • Πτυσσόμενες γέφυρες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
 • Νοσοκομεία πεδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των 7 Canadair 415 σε Canadair 515 θα ξεκινήσει το 2023 και ανά 6μηνο θα αναβαθμίζεται και ένα ζεύγος. Πράγμα που σημαίνει ότι τα 7 Canadair θα τα έχει η χώρα πλήρως αναβαθμισμένα τέλος του 2024. Σχετικά με τα 8 νέα ολοκαίνουργια Canadair 515, το πρώτο θα παραδοθεί το 2025 και σταδιακά έως το 2029 θα παραδοθεί το σύνολο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία για παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά ακινήτων – Οι 5+1 λόγοι που δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες

Θεόδωρος Φέσσας: Οι νέες ευκαιρίες και τα deals που έρχονται για την Quest