Στην Κυριακή της απλής αναλογικής έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναγνωρίζουν ότι το ποσοστό που θα λάβουν στον πρώτο γύρο των εκλογών θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του κόμματος.

Ένα ποσοστό που θα πλησιάζει στο 8,1% των εκλογών του 2019 θα το «σπρώξει» αναγκαστικά στην αντιπολίτευση, στερώντας του κάθε δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει σε κυβερνητικές συνεργασίες.

Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα σταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό πόλο στον χώρο πέραν της Ν.Δ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μελετούν την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έδωσε μονοψήφιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ (στο 9,7%) και εξάγουν ένα διπλό συμπέρασμα: πρώτον, ότι καταγράφεται σχετική ανάκαμψη από το «χαστούκι» που δέχθηκε το κόμμα τον Δεκέμβριο με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για την εμπλοκή της στο Qatar-gate, όταν η ίδια εταιρεία το είχε μετρήσει στο 8,9% στην πρόθεση ψήφου.

Δεύτερον, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο του «εκλογικού ντέρμπι» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των εκλογών, κάτι που θα προκαλούσε διαρροές «πράσινων» ψηφοφόρων και προς τα δύο πρώτα κόμματα.

Με την παράσταση νίκης στο 70% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιθανότητες ανατροπής των συσχετισμών ώστε να κατακτήσει την πρωτιά στις κάλπες.

Ωστόσο, για το ΠΑΣΟΚ παραμένει το στοίχημα του ποσοστού: τα στελέχη του εκτιμούν ότι μόνο αν καταγραφούν πιο κοντά στο διπλάσιο του ποσοστού που έλαβαν στις εκλογές του 2019 παρά σε ένα μονοψήφιο νούμερο θα μπορούν να μιλούν για «νίκη», κάτι που αυτή την περίοδο φαντάζει δύσκολο.

Γι’ αυτό και προτεραιότητα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο θα πρέπει, προσθέτουν, να είναι για το ΠΑΣΟΚ αφενός η συσπείρωση όλων των δυνάμεων και αφετέρου η προσέλκυση των αποστασιοποιημένων κεντροαριστερών, πολλοί εκ των οποίων δεν προσήλθαν καν στις κάλπες στις τελευταίες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr