Με την προετοιμασία της παρουσίας τους στο debate, να αντιμετωπίζεται ως πρώτη προτεραιότητα στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται η προεκλογική μάχη για την ανάδειξη ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη στις 6 και 13 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα τα γκάλοπ δείχνουν σημαντική άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση, καθώς και τα πιθανά δίδυμα του δεύτερου γύρου. Σε έρευνα της ΜΡΒ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open, στο ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο στον δεύτερο γύρο διαφαίνεται ένα σκληρό ντέρμπι, ειδικά αν είναι αντίπαλός του ο Χάρης Δούκας. Εάν περάσουν αυτοί οι δύο στη «μονομαχία» της 13ης Οκτωβρίου, τότε, σύμφωνα με το γκάλοπ, ο κ. Ανδρουλάκης θα συγκεντρώσει 44,6% έναντι 44,1% του Δημάρχου Αθηναίων. Εάν όμως προκριθούν οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Γερουλάνος τότε ο πρώτος θα φτάσει στο 54,5% και ο δεύτερος στο 37%. Ανδρουλάκης και Διαμαντοπούλου παραπέμπουν σε ένα 59,1% και σε ένα 28,6%.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε έχουν ήδη πάρει θέση στηρίζοντας συγκεκριμένη υποψηφιότητα, είτε διατηρούν επιφυλάξεις και αναμένουν να κρίνουν και να συγκρίνουν τις υποψηφιότητες στο debate στην ΕΡΤ την προσεχή Τρίτη. Το  μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Πέτρος Ευθυμίου με ανάρτησή του χθες στα κοινωνικά δίκτυα «ανέβασε» άρθρο του στα Νέα με το οποίο δίνει τη ψήφο του στον κ. Χάρη Δούκα. «Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ, ένα χαρακτηριστικό δημιουργεί αίσθηση: παρά τις πλαγιοβολές όλων έναντι όλων των θεωρούμενων ισχυρών υποψηφίων, ο επίμονος, ταυτόσημος, κεντρικός στόχος είναι μόνον ο Χάρης Δούκας. Την ίδια στιγμή, τα «τρολς» της Νέας Δημοκρατίας ασχολούνται αποκλειστικά και με λυσσαλέο τρόπο, μόνο με τον Χάρη Δούκα», τονίζει το έμπειρο στέλεχος και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Βεβαίως, όλα αυτά, εμπεδώνουν στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες την πεποίθηση, ότι ο game changer, εκείνος εκ των υποψηφίων που μπορεί «να αλλάξει το παιγνίδι» είναι ο Χάρης Δούκας. Οι αντίπαλοί του, από αυτή την σκοπιά, του κάνουν ένα κοινό δώρο.»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις του υποστηρίζει ότι η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση -κάτι που δεν πέτυχε η Χαριλάου Τρικούπη στις ευρωεκλογές- οφείλεται στη δική του έντονη και συνεπή δουλειά επί 2,5 χρόνια. Η Νάντια Γιαννακοπούλου από την άλλη πλευρά που έχει κατηγορηθεί από τη νυν ηγεσία ότι έσπευσε να βάλει θέμα από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών, επισημαίνει ότι η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι άνοιξε η εκλογική διαδικασία και μαζί της η προοπτική ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό. Η Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι όποιος εκλεγεί πρόεδρος θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος επαναλαμβάνει ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι και βουλευτής για να ηγείται ο ίδιος της μάχης στη βουλή. Σχετική άποψη έχει και ο Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος επαναλαμβάνει κάθε φορά ότι ο αγώνας δίνεται για να μην μείνει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της τάξεως του 13-15%.

Χθες εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Άννας Διαμαντοπούλου στην ΕΔΕΚΑΠ, Βασίλης Βραχιώτης με επιστολή του στην αρμόδια Επιτροπή για την οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών, στην οποία συμμετέχει, έβαλε θέμα για τα βήματα που ακολουθούνται σχετικά με την οργάνωση του εκλογικού χάρτη. «Κάνουμε  έκκληση προς όλους να διαφυλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε  καταφέρει επιλέγοντας διαδικασίες που ενώνουν και δεν διαιρούν», τονίζει με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ ο εκπρόσωπος της Άννας Διαμαντοπούλου στην Επιτροπή, ο οποίος διαπιστώνει προσχηματικές δικαιολογίες για την αδυναμία στελέχωσης περισσότερων εκλογικών τμημάτων, με αποτέλεσμα την εισήγηση να μειωθούν οι κάλπες σε αρκετές περιοχές και δη στην Αττική και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας,  όπου σε σύνολο 14 δήμων προτάθηκε μείωση καλπών – εκλογικών τμημάτων  σε 8 εξ αυτών και ζητήθηκε να παραμείνει ο ίδιος αριθμός στους υπόλοιπους πλην ενός!!!», υποστηρίζει ο κ. Βραχιώτης με την εκτίμηση ότι η πρόταση της κάθε Νομαρχιακής Οργάνωσης που επικαλείται στη συνέχεια η ΕΔΕΚΑΠ «στοχεύει να παρακωλύσει και να εμποδίσει την αθρόα  συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές, που κατά  την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα  ισχυρός, ώστε το κίνημα να παραμείνει ένα κλειστό και ευκόλως ελεγχόμενο  κόμμα».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητή κα Πρόεδρε και μέλη της ΕΔΕΚΑΠ,

σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών και μετά από τρείς πολύωρες  συνεδριάσεις της διευρυμένης ΕΔΕΚΑΠ με τους εκπροσώπους των  υποψηφίων, διαπιστώνεται ότι, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η  ανάγκη για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με γνώμονα την  απρόσκοπτη και αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας στις κάλπες, που  προβλέπεται αυξημένη είναι επιτακτική, στα πλαίσια που κατ’ επανάληψη  έχουν τεθεί και αφορούν την επαύξηση των εκλογικών τμημάτων κατά τον  αριθμό των tablets που έχουμε προμηθευθεί (1250 στον αριθμό),  αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις που αφορούν επί μέρους προτάσεις  νομαρχιακών επιτροπών, που είτε δεν έχουν ληφθεί από αντίστοιχες  συνεδριάσεις αυτών είτε αποτελούν μεμονωμένες προτάσεις των γραμματέων  αυτών και, σίγουρα, δεν αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία  αποφάσεις διευρυμένων νομαρχιακών επιτροπών με συμμετοχή των  εκπροσώπων των υποψηφίων Προέδρων, όπου, όπως και στην ΕΔΕΚΑΠ θα  πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της ομοφωνίας.

Περαιτέρω διαπιστώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των προτάσεων των  νομαρχιακών επιτροπών δεν προτείνει και δεν προκρίνει την επαύξηση των  εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση των πολιτών και η  διεύρυνση της εκλογικής βάσης και της επιρροής του κινήματος μας, όπως από  όλους τους υποψηφίους διατυμπανίζεται ότι δήθεν είναι ο στόχος μας, παρά  αντιθέτως, αποδεδειγμένα, στοχεύει να παρακωλύσει και εμποδίσει την αθρόα  συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές, που κατά  την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα  ισχυρός, ώστε το κίνημα να παραμείνει ένα κλειστό και ευκόλως ελεγχόμενο  κόμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας,  όπου σε σύνολο 14 δήμων προτάθηκε μείωση καλπών – εκλογικών τμημάτων  σε 8 εξ αυτών και να παραμείνει ο ίδιος αριθμός στους υπόλοιπους πλην ενός!!!

Παράλληλα, επειδή η πλειοψηφία των εκλεγμένων μελών της ΕΔΕΚΑΠ  υπεραμύνεται των όποιων προτάσεων των νομαρχιακών επιτροπών  επικαλούμενη δήθεν αδυναμία στελέχωσής τους, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι  στη στελέχωση αυτών υποχρεωτικά θα συνδράμουν και οι υποψήφιοι Πρόεδροι, αποφεύγει ή και αρνείται η επιλογή των επιπλέον εκλογικών κέντρων  και τμημάτων να γίνει με συμφωνημένα αντικειμενικά κριτήρια, που θα  εκμηδενίσουν τόσο τις όποιες μεθοδεύσεις οποιουδήποτε όσο και την αποφυγή  εντάσεων, αμφισβητήσεων και αδικιών, επαναφέρουμε τα κατά την άποψη μας  κριτήρια για την επαύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η  πρόσβαση των πολιτών και συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Να μην αφαιρεθεί κανένα εκλογικό τμήμα – κάλπη από κανένα δήμο ούτε  να υπάρξει δήμος χωρίς εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια. 2. Να προσαυξηθούν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα των πρωτευουσών  των νομών κατά μια (1), όπως και όπου ο αριθμός των ψηφισάντων ανά  κάλπη υπερβαίνει ή προσεγγίζει τους 500.

3. Να προστεθεί σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής ένα (1)  εκλογικό τμήμα και να προστεθούν πέντε (5) νέα εκλογικά κέντρα σε  απόλυτα κομβικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία, συγκεκριμένα  α. Να δημιουργηθεί εκλογικό κέντρο στο Ο.Α.Κ.Α ή σε όμορο σημείο με  τουλάχιστον δέκα (10) τμήματα – κάλπες για την εξυπηρέτηση του  Βορείου Τομέα.

β. Να δημιουργηθούν τρία (3) νέα εκλογικά κέντρα στην Αθήνα και δη  ένα (1) επί της Λ. Αλεξάνδρας, ένα (1) πλησίον ή επί της Λ. Βασ. Σοφίας  και ένα (1) επί της Λ. Πατησίων ή της Λ. Αχαρνών, με τουλάχιστον πέντε  (5) τμήματα – κάλπες έκαστο.

γ. Να δημιουργηθεί ένα νέο εκλογικό κέντρο στα Νότια προάστια είτε επί  της Λ. Ποσειδώνος πέριξ της Γλυφάδας – Βούλας είτε επί της Λ.  Βουλιαγμένης μετά το ύψος της Γλυφάδας με τουλάχιστον πέντε (5)  κάλπες, όπως και νέο εκλογικό τμήμα στο Δυτικό Τομέα

4. Ως προς τη Θεσσαλονίκη να προστεθεί τουλάχιστον ένα (1) τμήμα – κάλπη σε κάθε εκλογικό κέντρο και να διατεθούν δύο (2) ακόμη Τμήματα  – Κάλπες στο χώρο της ΔΕΘ, καθώς και να προστεθεί νέο εκλογικό  κέντρο στην περιοχή του Χαριλάου με τουλάχιστον τρία (3) εκλογικά  τμήματα – κάλπες.

5. Να διατεθεί το σύνολο εκ των κατ’ ελάχιστον 1060 tablets – καλπών που  θα περισσέψουν μετά τα ως άνω με αντίστοιχα αντικειμενικά κριτήρια  στην περιφέρεια, ώστε να διευκολυνθούν οι Έλληνες πολίτες στη

συμμετοχή και η νέα εποχή του κινήματος να σηματοδοτηθεί από τη  μεγάλη συμμετοχή δια της εγκατάστασης πέραν των 200 νέων εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και το εξωτερικό.

Επειδή πιστεύουμε ότι η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, είναι μια βαθιά  πολιτική διαδικασία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να  στιγματιστεί από άγονες και «επί της διαδικασίας» αντιπαραθέσεις, κάνουμε  έκκληση προς όλους να διαφυλάξουμε αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε  καταφέρει επιλέγοντας διαδικασίες που ενώνουν και δεν διαιρούν.

Με την ευχή να εκλείψουν πλέον οι προσχηματικές δικαιολογίες για την  αδυναμία στελέχωσης περισσότερων τμημάτων, να υπενθυμίσουμε ότι είναι  ευθύνη του κόμματος και υπό την αιγίδα του η εκλογική διαδικασία και οφείλει να τη διεκπεραιώσει άρτια, πόσω μάλλον, όταν για τη στελέχωση  των εφορευτικών επιτροπών υποχρεωτικά δια εκπροσώπων τους θα  συνδράμουν άπαντες οι υποψήφιοι.

Ο Εκπρόσωπος της Άννας Διαμαντοπούλου

με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Π. ΒΡΑΧΙΩΤΗΣ»

Διαβάστε ακόμη

Ολιβιέ Μισελί: «H Data4 έχει έτοιμο και δεύτερο σχέδιο επένδυσης €300 εκατ. στην Ελλάδα»

Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο

Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα