Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ειδικό πακέτο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως αυτό για την εστίαση, άφησε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση το στόχο να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξήγησε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, όπως ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας του δημοσίου ή υπογειοποίηση των καλωδίων. Τόνισε, επίσης, ότι το πρόγραμμα έχει ορίζοντα έως το 2026.

Ο κ. Πατέλης διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει το σχέδιο έως τα τέλη Απριλίου και η Κομισιόν χρειάζεται περίπου 2 μήνες για να το επεξεργαστεί.

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα, όπως υψηλότερα επιτόκια, για όσους επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν άδικο για όσους δεν τα έβγαλαν ποτέ από τις τράπεζες.

Τι είπε για τις Τράπεζες

Ερωτηθείς για την άρνηση των τραπεζών να εγκρίνουν νέες δανειακές συμβάσεις, ο κος Πατέλης δήλωσε,«όπως ξέρετε όταν ήρθε η κυβέρνηση στη εξουσία είχε ένα τρίπτυχο, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός, των δημοσιονομικών, δηλαδή: η μείωση της φορολογίας, μεταρρυθμίσεις και το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί, δεν υπάρχει οικονομία. Σε αυτό το σημέιο, έχει «τρέξει» ο «Ηρακλής Ι» ο οποίος κόβει τα κόκκινα δάνεια κατά 32 δισ. και επεκτείνεται τώρα στον «Ηρακλή ΙΙ», έτρεξε ο «Πτωχευτικός Κώδικας», η δεύτερη ευκαιρία που ψηφίστηκε πέρσι και σιγά-σιγά εφαρμόζεται φέτος και θα έιναι πολύ σημαντικός. Και αυτήν την εβδομάδα τρέχει η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, μην ξεχνάμε είναι η μεγαλύτερη Τράπεζα της χώρας και την Παρασκευή η τράπεζα ανακοίνωσε ότι αντί 1 δισ. ευρώ που πίστευαν ότι θα μάζευαν από τις αγορές, τελικά υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση, με αποτέλεσμα αυτό το ποσό να έχει αυξηθεί στα 1,38 δισ. ευρώ.»

Σήμφωνα με τον κο. Πατέλη, με την ισχυροποίηση της συγκεκριμένης τράπεζας και κατ’ επέκταση του συνολικού τραπεζικού συστήματος, ανοίγει ο δρόμος για τις δανειοδοτήσεις. Τόνισε δε, ότι χωρίς να έχει κεφάλαια μία τράπεζα δεν μπορεί να εγκρίνει δάνεια, για τον απλό λόγο ότι αν σκάσουν αυτά τα δάνεια δεν θα έχει την απαιτούμενη στήριξη. Ο προγραμματισμός της δίοικησης της Πειραιώς είναι ότι θα απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο αριθμό εντός 12 μηνών, γι’ αυτό το λόγο ζητούν αυτήν την αύξηση, καθώς αυτά τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσουν θα είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», κατά το οποίο από τα 32 δισ. ευρώ τα 23 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα οποία χονδρικά – καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα – τα μισά θα πάνε μέσα από τις ελληνικές τράπεζες και τα άλλα μισά μέσα από EIB από του ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο Ε1 που θα σβήνει τεκμήρια και πρόστιμα στις αποδείξεις

Airbnb: Kαι με καταγραφικό οθόνης οι έλεγχοι για αδήλωτες μισθώσεις

Σήμερα το ραντεβού τραπεζών – θεσμών: Ποια θέματα θα μπουν στο τραπέζι