Για τις επαφές με επενδυτές και την πορεία της οικονομίας μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επισημαίνοντας πως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα των ταξιδιών και των επαφών που έχουμε με επενδυτές είναι ότι η χώρα μας πλέον ξεχωρίζει για την πολιτική της σταθερότητα.

Ερωτώμενος εάν τον φοβίζει ότι μπορεί να στείλει ένα λάθος μήνυμα στους επενδυτές η πολιτική κόντρα που εξελίσσεται ο κ. Πατέλης απάντησε πως «δεν φαίνεται να διαταράσσεται η πολιτική σταθερότητα της χώρας εξάλλου έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία ότι και να λεει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από εκεί και πέρα όμως είναι σημαντικό εμείς να επιστρέφουμε στη δουλειά μας, υπάρχουν πολλές προτεραιότητες που έχει ο κόσμος στο μυαλό του την ακρίβεια, το σύστημα υγείας την ασφάλεια και πρέπει όλοι μας να επικεντρωθούμε πάνω στη δουλειά μας και να φέρουμε αποτέλεσμα στον κόσμο αυτό πιστεύω ότι θα είναι και το πιο σημαντικό και θα είναι και το διακύβευμα στις εκλογές. Ο κόσμος θέλει η χώρα να εκσυγχρονιστεί, να πάει μπροστά και το ερώτημα που τίθεται είναι ποια πολιτική παράταξη μπορεί να υπηρετήσει αυτό το αφήγημα καλύτερα».

Σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών και αν μπορεί να είναι η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού τόνισε ότι είναι η συνέχιση του κυβερνητικού έργου και θα είναι εξ ορισμού διότι εν τέλει η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία και ο κόσμος κρίνει το έργο της. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το έργο που έχει ολοκληρώσει αλλά και το έργο που έχει να κάνει μπροστά της και ανάλογα κρίνουν οι πολίτες.

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, συνέχισε λέγοντας πως «η χώρα μας το ‘23 είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Ναι ξεκινάμε από ένα χαμηλό σημείο, η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ όπως ο στόχος μας παραμένει. Ο στόχος του 950€ παραμένει για τον κατώτατο και πάνω σε αυτό το στόχο θα τοποθετηθεί και ο κατώτατος μισθός που θα υπάρξει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο και θα παρθεί απόφαση αύριο. Αυτό που μπορώ να σα πω είναι ότι φέτος οι μισθοί θα αυξηθούνε ταχύτερα του πληθωρισμού στη χώρα μας, θα υπάρξει δηλαδή μια πραγματική αύξηση των μισθών. Ο πληθωρισμός σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 3% μπορεί να υπάρξει μια ακόμα μικρή αποκλιμάκωση και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα αυτού του ρυθμού. Για παράδειγμα και στο τέλος του έτους πέρυσι είχαμε μια αύξηση των μισθών σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ γύρω στο 6% ετησίως». Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, φέτος θα υπάρχει μια ταχύτερη αύξηση των μισθών από τον πληθωρισμό.

«Η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα την τετραετία δεν νομοθετεί και δεν αποφασίζει με βάση τις ευρωεκλογές ή κάποιο πρόσκαιρο βραχυπρόθεσμο όφελος αυτό το αποδείξαμε και στην προηγούμενη τετραετία, από εκεί και πέρα η κάθε κρίση είναι διαφορετική. Ζήσαμε την πανδημία, ζήσαμε την ενεργειακή κρίση, ζήσαμε προβλήματα με την Τουρκία και σε κάθε τέτοια κρίση η κυβέρνηση προσαρμόζεται και στο δρόμο παίρνει και άλλα μέτρα μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα το ίδιο θα δείτε και τώρα. Να δούμε που θα κάτσει ο πληθωρισμός του Μαρτίου που θα δημοσιευτεί και βλέπουμε αν χρειαστούνε και άλλες παρεμβάσεις».

Αναφορικά με το αν υπάρχει αντοχή της οικονομίας για άλλες παρεμβάσεις εκτίμησε ότι πάντα υπάρχει αντοχή, η κυβέρνηση προσαρμόζεται και ανάλογα με τα δεδομένα αντιδρά. «Τα πράγματα είναι δυναμικά δεν είναι στατικά και έτσι πρέπει να είναι και η ανταπόκριση της κυβέρνησης. Όπως έχει γίνει στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η κυβέρνηση θα προσαρμόζεται και ότι χρειαστεί θα το κάνει».

Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στον Καναδά ο κ. Πατέλης είπε: «Η χώρα μας παίρνει 7 Canadair. Μαζί με την Ισπανία η χώρα μας παίρνει τα περισσότερα Canadair στην ΕΕ, Είναι πολλά τα λεφτά, είναι περίπου 400 εκατομμύρια και παράδοση από το 2027 έως το 2030. Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 41 χρόνια και υπάρχει μια πολύ ισχυρή ελληνοκαναδική ομογενειακή κοινότητα. Σε πολλές περιπτώσεις μας είπαν σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να νιώσουμε περήφανοι που είμαστε Έλληνες εννοώντας ότι η χώρα μας κατάφερε και ξεπέρασε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Διαβάστε ακόμη

Citi: Υψηλότεροι στόχοι για Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία μετά από 13 χρόνια

Business Banking Τουρισμός 2010-2024 – 14 Χρόνια «Μπροστά για τον Τουρισμό»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ