Σε επιβεβαίωση του θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντησή τους που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την παράνομη μετανάστευση, προγραμμάτισαν νέα συνάντηση για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 22:35 ώρα Ελλάδος και διήρκεσε συνολικά 45 λεπτά. Κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν προς την μικρή αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντησή τους.

Είχαν στο πλαίσιο αυτό την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις. Στο δωμάτιο στην συνέχεια μπήκαν οι συνεργάτες των δύο ηγετών προκειμένου να ξεκινήσει η συνάντηση η οποία αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανανέωση του διμερούς διαλόγου ενώ «επισφράγισε» επίσης την παράταση του άτυπου ελληνοτουρκικού μορατόριουμ για ένα ικανό διάστημα. Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδεύτηκαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Τι συζήτησαν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Διαβάστε περισσσότερα protothema.gr