Τηλεδιάσκεψη  με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν κατ’ ιδίαν, όμως ο Λετονός Επίτροπος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό χθες και ακυρώθηκε η επίσκεψη στο Μαξίμου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Ελλάδα για την επιτυχή εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν την εκταμίευση των κονδυλίων. Όπως είπε, μεταξύ, άλλων, η Ελλάδα έκανε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που θα επιτρέψουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί ενεργειακά και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Επίσης, όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν οι νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι με την εκταμίευση της πρώτης χρηματοδοτικής δόσης των 3,6 δισ. ευρώ θα επιτρέψει να ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού σε όλη την επικράτεια με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση.

Ευχαρίστησε επίσης για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση.

Η ανεργία -σημείωσε- έπεσε πάνω από 4 μονάδες «και στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση μας να εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», ώστε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή.

Για την αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη από την έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής. Στην επόμενη Σύνοδο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού» τόνισε.

«Τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις, αλλιώς η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανατρέψει το δρόμο της αλήθειας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Οι συνεργάτες του κ. Ντομπρόβσκις βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραδώσουν την επιταγή των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του περασμένου Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που κατέθεσαν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη:

Απόστολος Ταμβακάκης στο newmoney: Στα 300 εκατ. ευρώ ο πήχης για το νέο fund

Πώς το net metering είναι η καλύτερη λύση μείωσης κόστους ρεύματος – Τρόπος χρηματοδότησης επιχειρήσεων

«Μπιλιετάκια» κατ’ εκτίμηση σε 15.000 φορολογουμένους