Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, η οποία επικεντρώθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην αρχή της ομιλίας της, αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει οι πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και τις προκλήσεις που έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε: την ανασυγκρότηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της Θεσσαλίας, την αναγκαία προσαρμογή των υποδομών μας στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, και τη  διαχείριση των άμεσων και σοβαρών αναταράξεων που προκαλούνται στον κύκλο τροφοδοσίας της αγοράς από τις απώλειες της αγροτικής παραγωγής και τα προβλήματα στις εμπορευματικές μεταφορές.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του επίμονου εισαγόμενου πληθωρισμού, η κυρία Εφραίμογλου τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να διαχειριστεί την εκτίναξη του κόστους και να συγκρατήσει τις τιμές, και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, στο βαθμό που οι αντοχές το επιτρέπουν.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στην προώθηση και τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης, ως προϋποθέσεις για τον μετασχηματισμό του οικονομικού υποδείγματος της χώρας. Παρά τους αυξημένους διαθέσιμους πόρους που έχει η χώρα για την αναγέννηση της παραγωγικής της βάσης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε, ζητούμενο παραμένει και η εφαρμογή μιας στρατηγικής, η οποία θα μεγιστοποιεί το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα, και θα απομακρύνει εμπόδια μέσω, για παράδειγμα, της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης, θα δημιουργεί ευκαιρίες, θα δίνει ώθηση στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, με μέτρα που ενισχύουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, όπως αυτά που εμπεριέχονται στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας.

«Ως ΕΒΕΑ πιστεύουμε ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια να κάνουμε ένα άλμα, στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσελκύουμε – ιδιαίτερα σε αυτούς τους τομείς – μεγάλες ξένες επενδύσεις, οι οποίες προσθέτουν τεχνογνωσία στη χώρα και παρέχουν σε ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ενταχθούν σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με το μετασχηματισμό όλων των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ) της χώρας και τη δημιουργία νέων, πράσινων και έξυπνων βιομηχανικών πάρκων, με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία θα αναδείξει τη χώρα σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την καινοτομική ικανότητα της χώρας», είπε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ειδικότερα όσον αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα, η κυρία Εφραίμογλου ανέφερε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η διευκόλυνση της πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην καινοτομία, μέσω της δημιουργίας Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας και Κέντρων Ικανοτήτων. Και βεβαίως, η περαιτέρω ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να γίνει καταλύτης ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. «Στους αβέβαιους καιρούς που ζούμε, ο στόχος της ανάπτυξης απαιτεί – περισσότερο από ποτέ – εγρήγορση και συστράτευση. Το ΕΒΕΑ παραμένει στην πρώτη γραμμή: ως χρήσιμος σύμμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων, ως αξιόπιστος σύμβουλος της Πολιτείας», είπε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκρέκας, αφού επαναβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία, ανέδειξε την πολιτική σταθερότητα και τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, «συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ στο ρυθμό ανάπτυξης καταρρίπτοντας ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουριστικά έσοδα».

Ο κ. Κ. Σκρέκας εξέφρασε την βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια και στήριξη του Επιμελητηριακού θεσμού ανέλυσε τις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, στενότερης διασύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας με τις επιχειρήσεις καθώς και προστασίας και ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων μέσα από τον μετασχηματισμό και αναβάθμιση του ελληνικού σήματος ποιότητας. Ειδική αναφορά έκανε στον Αναπτυξιακό Νόμο προαναγγέλλοντας την επιτάχυνση του ρυθμού αξιολόγησης των αιτήσεων καθώς και στην απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών ώστε, όπως τόνισε, «όλα να διεκπεραιώνονται από τον υπολογιστή του ενδιαφερόμενου επενδυτή».

 Διαβάστε ακόμη

Οι επτά νέες παγίδες που στήνει η Εφορία στα Airbnb

Ο Σκλαβενίτης μοιράζει για πρώτη φορά χρήμα από το ταμείο του

Οι Greeks πρωταγωνιστούν στην αγορά και πώληση φορτηγών και δεξαμενόπλοιων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ