Στα τελευταία κρίσιμα διλήμματα για το «στίγμα» του απαγορευτικού, που θα ισχύσει τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας, επιχειρεί να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το επιτελείο του στο Μαξίμου να έχουν μέχρι σήμερα το βράδυ συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις των ειδικών για την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων και των συνοδευτικών κινήσεων για την στήριξη των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την παράταση του απαγορευτικού.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι, το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης, να έχει καταλήξει στο πακέτο των προτάσεων, στο «αμπαλάζ» των ανακοινώσεων και στα πρόσωπα που εκτός από τον ίδιο θα αναλάβουν να πείσουν εκ νέου τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές.

Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πλάνο των μέτρων με φόντο τα Χριστούγεννα, τότε θα απαντήσει και στο ερώτημα για το αν απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες για να ανακοινώσει το νέο απαγορευτικό ή αν οι αρμόδιοι υπουργοί «μοιραστούν» την ευθύνη των ανακοινώσεων. Ενδέχεται να συμβούν και τα δύο, δηλαδή: την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανακοινώσει μαζί με την παράταση του υφιστάμενου απαγορευτικού για μία εβδομάδα και την σταδιακή άρση κάποιων μέτρων και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός απαντώντας πχ στην σε επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία που κατέθεσε η κυρία Γεννηματά να περιγράψει την κατάσταση και την αναγκαία ασπίδα προστασίας για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης.

Οι καλά γνωρίζοντες τις συζητήσεις στα κυβερνητικά γραφεία εξηγούν ότι είναι αρκετοί εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αποφύγει την υπερέκθεση και να δώσουν την μάχη στην πρώτη γραμμή οι αρμόδιοι υπουργοί. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το τελευταίο διάστημα «εκτίθενται» περισσότερο οι αρμόδιοι υπουργοί: ο Στέλιος Πέτσας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκέμβρη, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχει στις εβδομαδιαίες απογευματινές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, συνήθως τους κ.κ. Χαρδαλιά, Κοντοζαμάνη κα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών προτείνει τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές, δηλαδή στις 7 Γενάρη. Υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι εστιάζουν στο ρίσκο να ανοίξουν τα σχολεία για μία εβδομάδα να αυξηθούν οι μετακινήσεις άρα και ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης και να κλείσουν στις 23 Δεκέμβρη λόγω Χριστουγέννων.

Τα καταστήματα με εποχιακά και το λιανεμπόριο θα ανοίξει γύρω στα μέσα Δεκέμβρη, με κανόνες που ισχύουν και τώρα. Τα καταστήματα της εστίασης μάλλον θα ανοίξουν στις αρχές του νέου χρόνου- οι ίδιοι οι καταστηματάρχες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ολιγοήμερο και γεμάτο ρίσκο άνοιγμα. Όσον αφορά στις μετακινήσεις αυτό που συζητείται παραπέμπει σε πιθανή αλλαγή του απαγορευτικού ωραρίου. Αντί δηλαδή η απαγόρευση να ισχύει από τις 9 το βράδυ να ξεκινά από τις 12. Ουδεμία απόφαση έχει ακόμη ληφθεί.

«Το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας», επαναλαμβάνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα λάβει την τελική απόφαση…

Σήμερα το βράδυ πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει μια ακόμη σημαντική τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τη συζήτηση για την πανδημία, τις οικονομικές επιπτώσεις και πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της πολυεπίπεδης κρίσης μετά το εμβόλιο, θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος, και θα συμμετάσχουν ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο CEO της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.

Διαβάστε περισσότερο

Φωτακίδης (CVC): «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα» – Οι 5 τομείς που μας ενδιαφέρουν

ΥΠΟΙΚ: Παράταση για να πληρωθεί Δεκέμβριο και η δόση Νοεμβρίου

ΔΕΗ: Κοντά στα 700 εκ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας στο εννεάμηνο