Μήνυμα πως η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Παράλληλα, σημείωσε πως κύριο μέλημα αποτελεί η ανάκτηση περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, πάντα -όπως είπε-ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και ανέφερε πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται σε αυτά.

«Την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή, η οποία και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το τι πρέπει να γίνει», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης και επεσήμανε πως το στοιχείο που θα κρίνει την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που γίνεται καθημερινά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφέρθηκε σε μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Είπε συγκεκριμένα:

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Διαβάστε ακόμη:

Αλαλούμ στην αγορά με τις ακάλυπτες επιταγές – Προς ψήφιση με καθυστέρηση η ρύθμιση

BC Partners: Πρόταση εξαγοράς της Ίντερ με «σφραγίδα» Σταθόπουλου

Όμιλος Γκριμάλντι: Ο νέος σχεδιασμός του στόλου του για την Αδριατική