Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ δεν έλειψε η αντιπαράθεση από την αρχή της συζήτησης .

Ο Δημήτρης Μάτζιος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι λειτουργεί ως «σανίδα σωτηρίας» της κυβέρνησης. Είπε πως η εξεταστική επιτροπή οδηγεί σε «διάχυση ευθυνών» και σε «συγκάλυψη» και υποστήριξε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί πληρέστερα εάν η Βουλή υιοθετήσει την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, παίρνοντας την σκυτάλη του κοινοβουλευτικού ακτιβισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει έντονη αντιπολιτευτική αρρυθμία, ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης ώστε η Ολομέλεια να συζητήσει σε επόμενο χρόνο όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα για την συγκεκριμένη υπόθεση (2 εξεταστικές, 3 προανακριτικές).

Έντονη ήταν η αντίδραση του Θανάση Παφίλη ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «fake news». Απευθυνόμενος στον κ. Μάτζιο είπε: «Είστε αδιάβαστος και απαράδεκτος. Διαβάσατε την πρότασή του ΚΚΕ; Θα δείτε ότι μιλάμε για ποινικές ευθύνες» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Σανίδα σωτηρίας εμείς; Ποιοι μιλάτε; Έχουμε φάει λοτούς; Εσείς συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνιο σωτηρίας».

Επίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή εξέτασε ενδεχόμενη βλάβη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής επιτροπής και όχι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών οι οποίες μπορεί να προκύψουν μόνο από την έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο προεδρεύων της Ολομέλειας και Α αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάννης Πλακιωτάκης εξήγησε πως κατά τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων όπου προγραμματίστηκε η ημέρα συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση, ούτε κατέθεσε αίτημα αναβολής.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr