Το Κτηματολόγιο, αφορούν τα τρία άρθρα της τροπολογίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών τα υπόλοιπα δύο. 

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ομιλία του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβανίου το πρώτο άρθρο δίνει ένα έτος επιπλέον παράταση στην οριστική μετάπτωση των Υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 2/3 της όλης διαδρομής, 60 κτηματολογικά γραφεία έχουν ανοίξει και λειτουργούν, 92 είναι ο τελικός αριθμός. Χρειάζεται ένας χρόνος παράτασης προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά μετά από αυτή την σημαντική μετάβαση. Έχει … πολλές φορές και από το 2018 που ψηφίστηκε ο 4512 και τα επόμενα έτη από τα Υποθηκοφυλάκεια σε κτηματολογικά γραφεία.

Το δεύτερο άρθρο δίνει μία περαιτέρω παράταση στην μη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Μπορεί κάποιος λοιπόν όπως ισχύει μέχρι 31.12 να το κάνει μέχρι 31 Ιουλίου και να δηλώσει την περιουσία του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να καταβάλει κάποιο πρόστιμο. Με την ευκαιρία όμως θέλω να τονίσω ότι είναι προς όφελος όλων και ιδίως των πολιτών να πάνε να δηλώσουν την περιουσία τους προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και τους ίδιους κόπους ζωής. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κτηματογράφησης. Αφορά κυρίως τον απλό κόσμο και πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα.

Θα αφήσω στο τέλος το άρθρο τρία.

Το άρθρο τέσσερα είναι σε συνέχεια μίας ρύθμισης που είχαμε περάσει την άνοιξη του 2022 από αυτή τη διαδικασία νομιμοποιήθηκαν ή απορρίφθηκε η νομιμοποίησή τους σχεδόν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και 30 χρόνια που υπάρχει κινητή τηλεφωνία. 19 ή 20 εκκρεμούν απάντηση από το ΚΑΣ ή από τα αρμόδια δασαρχεία μόλις έρθουν και αυτές οι απαντήσεις είτε θα πάρουν οριστική άδεια ή όχι.

Το πέμπτο άρθρο αφορά μία πρόβλεψη που υπήρχε στον 4635. Ουσιαστικά λέμε ότι προγράμματα  τα οποία εξαγγέλλει και υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν χρειάζεται από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να εγκρίνει προγράμματα που εκδίδει το ίδιο το Υπουργείο, γίνεται ξεκάθαρο ώστε να φύγει ένα περιττό βήμα το οποίο υπήρχε γραφειοκρατία.

Το τρίτο άρθρο αφορά τις πιλοτές σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αφορά μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Είναι ένα κοινό αίτημα που έχει καταθέσει και η ΠΟΜΙΔΑ και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και αφορά θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές οι οποίες είχαν βγει εκτός πραγμάτων συναλλαγής με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι μεταβιβάσεις εγκλωβίζοντας, ουσιαστικά, πάρα πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους. Πολλές, δε, φορές αυτά τα κομμάτια της οριζόντιας ιδιοκτησίας ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέρχονταν όταν τελείωνε το Κτηματολόγιο στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτό ακριβώς πάει να το λύσει η συγκεκριμένη διάταξη έγινε σε συνεργασία με τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο συμβολαιογραφικός σύλλογος. Πάμε λοιπόν να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα που υπήρχε, υπήρχαν και αποφάσεις του Αρείου Πάγου, υπήρχαν και μία σειρά αποφάσεων προκειμένου να μην απορρίπτονται τα συμβόλαια. Μετατρέπουμε, ουσιαστικά, σε παρακολούθημα τις θέσεις στάθμευσης ώστε να μπορούν να γίνουν αντικείμενα των συναλλαγών και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Διαβάστε ακόμη

Eλλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δεν θα δεχθούν απόφαση με ειδική πλειοψηφία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο (vid)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παράταση της επιδότησης αλλά και αύξηση τιμής από 1ης Ιανουαρίου

Market Pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και πόσα θα πάρουν-Παραδείγματα