ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ: Το «παιδί-θαύμα» της Μέρκελ νέα επικεφαλής του CDU

  • newsroom


Αν η Μέρκελ μπορούσε να επιλέξει τον διάδοχό της, θα ήταν η πρώην πρωθυπουργός του μικρού κράτους του Σάαρλαντ

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%.

Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ γεννήθηκε στις 9 Aυγούστου του 1962 στο Φέλκλινγκεν και είναι Γερμανίδα πολιτικός και γενική γραμματέας του CDU από τον Φεβρουάριο του 2018. Από τις 10 Αυγούστου 2011 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 υπηρέτησε ως η 7η πρωθυπουργός του Σάαρλαντ, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης στο Σάαρλαντ και η τέταρτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης σε ένα γερμανικό κρατίδιο. Το 1998 ήταν μέλος της ομοσπονδιακής Βουλής.

Μεταξύ του 2000 και του 2004 υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερ Μίλερ και έγινε η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη Γερμανία.
Στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, ήταν μέλος αντιπροσωπείας της ομάδας εργασίας CDU/CSU για την εκπαίδευση και την πολιτική έρευνα.

Η ίδια είναι παντρεμένη με έναν μηχανικό ορυχείων και έχει τρία παιδιά.

Το «παιδί-θαύμα» της Μέρκελ

Αν η Μέρκελ μπορούσε να επιλέξει τον διάδοχό της, θα ήταν η πρώην πρωθυπουργός του μικρού κράτους του Σάαρλαντ.

Όταν η Μέρκελ επέλεξε την Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως γενικό γραμματέα του κόμματος τον Φεβρουάριο, θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να την προετοιμάσει για μεγαλύτερα πράγματα. Όπως η Μέρκελ, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανήκει στην φιλελεύθερη πτέρυγα του CDU, αλλά κατέχει πιο συντηρητικές θέσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση και ο γάμος των ομοφυλόφιλων.

Η Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός ένα μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

cfe9514925afbdbfa48b7b33578844c1.jpg

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Προέβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της