Ο ίδιος, αναμφίβολα υπήρξε λαϊκιστής: Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με ακρότητες, επηρμένο λόγο και… μπούνγκα- μπούνγκα. Παρ’ όλα αυτά, ο τετράκις πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμα και σήμερα έχει το δικό του, σημαντικό κομμάτι της ιταλικής κοινής γνώμης να τον στηρίζει, κι αποτελεί αναμφισβήτητο παράγοντα των όποιων εξελίξεων στη γείτονα χώρα.

Συνεπώς, η χθεσινή ανακοίνωσή του ότι ο πολιτικός φορέας που ηγεμόνευσε υπό την ηγεσία του, η γνωστή μας Φόρτσα Ιτάλια, δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού που θα αποτελείται από τον παλιό της σύμμαχο, τη Λέγκα του Βορρά, και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, και μάλιστα την ώρα που ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές, ουσιαστικά λύνει το Γόρδιο Δεσμό και συμβάλλει στην προσπάθεια η Ιταλία να μην κυλήσει και πάλι, μετά από αρκετά χρόνια, στο πολιτικό χάος.

Eννέα εβδομάδες μετά την αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου, στην οποία η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συμμαχήσει με τη Λέγκα του Βορρά, ο συνασπισμός αυτός επιβιώνει όχι πια στην κεντρικη σκηνή, αλλά μόνο στην Αυτοδιοίκηση. Ετσι διευκολύνεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να προσεγγίσει τη Λέγκα του Βορρά, αφού πια τώρα δεν μετέχει στον συνασπισμό που αποτέλεσε τον βασικό πολιτικό αντίαπλο του Κινήματος.

«Σίγουρα δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα ασκήσουν βέτο», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι λίγες ώρες αργότερα. Βέβαια, λίγο νωρίτερα η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» είχε προαναγγείλει τη στροφή του Μπερλουσκόνι σημειώνοντας ότι «στο εσωτερικό της Φόρτσα Ιτάλια το θέμα δεν είναι “αν”, αλλά “πώς”. Ουσιαστικά οι πάντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Ντι Μάιο – Σαλβίνι πρέπει να γεννηθεί».

«Αν πάμε σε εκλογές τώρα, τελειώσαμε. Οι δημοσκοπήσεις μάς δίνουν 7%, ενώ θα ξαναβρούμε μπροστά μας, μετά τις εκλογές, την ίδια κυβέρνηση που εμποδίζουμε τώρα», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αντιθέτως, ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ελπίζει ότι θα επωφεληθεί και θα ενδυναμωθεί πολιτικά από τις δυσκολίες της νέας κυβέρνησης.