Βαριές απώλειες υπέστησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊό συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές της ζήτησης, ενώ περαιτέρω πίεση ασκήθηκε από την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 3,4%, στα 40,85 δολάρια το βαρέλι, με αυτή του αργού να σημειώνει απώλειες 3,9% στα 38,65 δολάρια το βαρέλι.

«Έχει καταστεί προφανές ότι ο ιός δεν έχει περιοριστεί. Τα ποσοστά κρουσμάτων αυξάνονται, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και ο κόσμος βρίσκεται σε θλιβερή θέση για άλλη μια φορά», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Τάμας Βάργκας.

Μόνο στις ΗΠΑ η πανδημία έχει μεταδοθεί σε περισσότερους από 7,2 εκατ. και με περισσότερους από 206.000 θανάτους.

Στο χειρότερο hot spot της Ευρώπης, η Μαδρίτη, θα εφαρμοσθεί lockdown τις επόμενες ημέρες και ο δήμαρχος της Μόσχας διέταξε τους εργοδότες να βάλουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού τους σε τηλεργασία, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Η αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, προκάλεσε επίσης προβληματισμό στην αγορά.

Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των προμηθειών από τη Λιβύη και το Ιράν, 2 χώρες που έχοουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία της συμμαχίας ΟΠΕΚ +.

«Η αύξηση του εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ + θα επιφέρει κίνδυνο στην προσπάθεια εξισορρόπησης, καθώς η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθενή ζήτηση», τονίζει η ANZ Research.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ παρήγαγαν 18,2 εκατ. bpd τον Σεπτέμβριο, από 17,53 εκατ. bpd τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit Commodities at Sea, με τις εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας να ξεπερνούν τα 6,25 εκατ. bpd.

Οι αναλυτές της Standard Chartered αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 9,03 εκατ. bpd το 2020 και θα ανακάμψει κατά 5,57 εκατομμύρια bpd το 2021, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο του 2021 ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 2016.

Στις αγορές έχει δημιουργηθεί ένα αισιόδοξο κλίμα, μετά την πρόοδο στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει ένα πακέτο αξίας άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, να δηλώνει ότι οι συνομιλίες με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι έχουν σημειώσει πρόοδο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε την ψηφοφορία για το πακέτο των Δημοκρατικών ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, ούτως ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος να επιτευχθεί η διμερής συμφωνία.