Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα, το γκρουπ BMW ανακοίνωσε ότι από το 2025 θα προμηθεύεται ατσάλι που παράγεται με έως 95% λιγότερες εκπομπές CO2 και χωρίς να απαιτούνται ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο άνθρακας.

Για τον σκοπό αυτό, η BMW προχώρησε σε συμφωνία με τη σουηδική startup H2 Green Steel, που παράγει ατσάλι χρησιμοποιώντας υδρογόνο και πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Λόγω της εξαιρετικά ενεργοβόρας διαδικασίας παραγωγής, η παραγωγή χάλυβα θεωρείται μία από τις κύριες πηγές παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Επίσης, το γκρουπ BMW και H2 Green Steel συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κύκλο υλικών κλειστού βρόχου. Η H2 Green Steel θα παραλαμβάνει υπολείμματα από φύλλα μετάλλου, όπως αυτά που προκύπτουν στις πρέσες μετά τη δημιουργία των πάνελ θυρών, θα τα επεξεργάζεται και θα τα επιστρέφει στα εργοστάσια με τη μορφή νέων ατσάλινων ρολών, γνωστών και ως ατσάλινα πηνία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πρώτες ύλες μπορούν να χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε μια κυκλική οικονομία, ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί πόροι. Επειδή απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή, ο δευτερογενής χάλυβας μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά μέσο όρο από 50 μέχρι 80% σε σχέση με το πρωτογενές υλικό.

Ήδη το γκρουπ χρησιμοποιεί από 20% μέχρι 100% δευτερογενή χάλυβα στα οχήματά του και προτίθεται να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο μέλλον. Τα εργοστάσια πρεσών στην Ευρώπη επεξεργάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους χάλυβα τον χρόνο.

Η H2 Green Steel κατασκευάζει το εργοστάσιο παραγωγής ατσαλιού στην επαρχία Norrbotten στη Β. Σουηδία, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η περιοχή φημίζεται για τους ταράνδους της και για το θεαματικό Βόρειο Σέλας, ενώ παρέχει πρόσβαση και σε σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας, άφθονη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως υδροηλεκτρική και αιολική, σε ένα σημαντικό λιμάνι και σε πολυετή τεχνογνωσία στην παραγωγή ατσαλιού.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός χτυπά την Ευρωζώνη – Ντόμινο αυξήσεων λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους

Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Γαλλία: Airbus A219neo πέταξε για 3 ώρες με… χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια