Το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen πρόκειται να συνεδριάσει την προσεχή Κυριακή για να προχωρήσει με την IPO της Porsche, η οποία θα περιλαμβάνει 911 εκατομμύρια μετοχές. Σύμφωνα με πηγές, οι λεπτομέρειες για το εύρος των τιμών, την αποτίμηση και τους επιβεβαιωμένους στρατηγικούς επενδυτές είναι πιθανό να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη συνάντηση.

Οι 911 εκατομμύρια μετοχές της Porsche θα διαιρεθούν σε 455,5 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές και 455,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές. Στο χρηματιστήριο θα εισαχθούν μόνο οι προνομιούχες μετοχές. Η Porsche SE, που είναι ο κορυφαίος μέτοχος του ομίλου VW, έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράσει το 25% συν μία από τις κοινές μετοχές με 7,5% premium στις προνομιούχες μετοχές.

Οι εκθέσεις των επενδυτών πρόκειται να ολοκληρωθούν αυτήν την Παρασκευή, δίνοντας χρόνο στα ανώτερα στελέχη να συζητήσουν το Σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν τη διαδικασία δημιουργίας βιβλίων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ενημερωτικό δελτίο χρηματιστηρίου αναμένεται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα, μετά το οποίο θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν στις μετοχές της Porsche.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αρχική δημόσια προσφορά εξακολουθεί να είναι ισχυρό, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη διοίκηση σε σχέση με τον διπλό ρόλο του Oliver Blume ως διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου Volkswagen αλλά και της Porsche.

Σύμφωνα με πηγές, η αποτίμηση της Porsche είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 70 και 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, απορρίπτοντας μια έκθεση αναλυτών από την HSBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που αποτίμησε την κατασκευάστρια εταιρεία σπορ αυτοκινήτων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 44,5-56,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο όσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε το εξής: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η διαδικασία θα μπορούσε να πάει εξίσου εύκολα και προς τις δύο κατευθύνσεις», σημειώνοντας την έντονη αντίδραση στις αγορές αυτή την εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε μια ελαφρά απόκλιση από τις προσδοκίες στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός. Υπάρχουν ακόμα παγίδες εάν η αγορά συνεχίσει να υποχωρεί». Αλλά λόγω των εμπλεκόμενων σταθερών στρατηγικών, η Porsche είναι σίγουρη ότι θα φτάσει σε αποτίμηση 70-80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα και στο ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων, η αποτίμηση της Porsche θα εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από αυτή της Ferrari με βάση τα μέτρα αναφοράς, αν και υψηλότερη από ορισμένες άλλες premium αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τραπεζίτες που εργάζονται για τη συμφωνία.

Μια αποτίμηση 65-85 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούσε σε μια εταιρική αξία 8,5-11,3 φορές μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα κέρδη της Porsche προ τόκων και φόρων για το 2023, και μια αναλογία τιμής προς κέρδη (PE) 12,6-16,5. Η Ferrari διαπραγματεύεται επί του παρόντος με αναλογία PE 35 για τις εκτιμήσεις του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ενώ το PE των Mercedes-Benz και BMW βρίσκεται μεταξύ 4,5 και 5.