Σύμφωνα με το Reuters, η Nissan ερευνά έναν ισχυρισμό ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Makato Uchida, παρακολουθούσε τον δεύτερο στην ιεραρχία της εταιρείας, Ashwani Gupta, με στόχο να αποκτήσει ερείσματα ώστε να μπορέσει να τον απομακρύνει από την εταιρεία λόγω της αντίθεσης του Gupta σε ορισμένους όρους σε μια νέα συμφωνία συνεργασίας με τη Renault.

Οι διευθυντές της Nissan ενημερώθηκαν για τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας σχετικά με τον ισχυρισμό παρακολούθησης από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Davis Polk &; Wardwell σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 20 Ιουνίου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γιοκοχάμα.

Η προκαταρκτική έκθεση ανέφερε ότι η Nissan είχε εγκαταστήσει δύο σετ καμερών ασφαλείας στην είσοδο του σπιτιού του Gupta στην περιοχή Shibuya του Τόκιο. Σύμφωνα με πηγές, ενώ το πρώτο σύστημα ήταν για χρήση από μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, το δεύτερο σύστημα τοποθετήθηκε προκειμένου η ομάδα εσωτερικής ασφάλειας της Nissan να μπορεί να παρακολουθεί Gupta.

Η έκθεση της αμερικανικής νομικής εταιρείας δεν κάνει καμία αξιολογική κρίση για το αν η χρήση καμερών από τη Nissan για την παρακολούθηση του Gupta ήταν παράνομη, ούτε περιγράφει λεπτομερώς εάν ο Gupta ενημερώθηκε για την παρακολούθηση.

Τόσο ο Uchida όσο και ο Gupta, ο οποίος στις 20 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση ήταν ακόμα ενεργός COO της Nissan, αποκλείστηκαν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Μια τελική έκθεση σχετικά με την έρευνα αναμένεται τον Ιούλιο. Η Nissan δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις εν εξελίξει έρευνες.

Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, μια εταιρεία μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες σε εταιρικά τηλέφωνα και υπολογιστές και να διερευνά τη συμπεριφορά ενός υπαλλήλου εκτός εργασίας για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων της, δήλωσε ο Akira Takeuchi, δικηγόρος, τονίζοντας ότι μιλούσε γενικά και όχι για τη Nissan.

Η Nissan ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Gupta, 52 ετών, θα αποχωρήσει από την εταιρεία στις 27 Ιουνίου, την ημέρα της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας, για να επιδιώξει άλλες ευκαιρίες. Ήδη από τον Μάιο η ιαπωνική εταιρεία είχε δηλώσει ότι ο Gupta, ο οποίος ήταν COO από το 2019 και θεωρούνταν ως πιθανότερος διάδοχος του Uchida, δεν θα επαναδιοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο.

Σε επιστολή έστειλε τον Απρίλιο, ο Hari Nada, Μαλαισιανός νομικός σύμβουλος της Nissan και ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στην αποκαθήλωση και σύλληψη του Carlos Ghosn, ανέφερε ότι η Nissan εξέτασε τους ισχυρισμούς σχετικά με τη συμπεριφορά του Gupta τον περασμένο Απρίλιο και ότι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. Τρία άτομα με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν ότι αυτό σχετίζεται με έναν ισχυρισμό παρενόχλησης εναντίον του Gupta από μια γυναίκα υπάλληλο.

Στην ίδια επιστολή ο Nada ζήτησε να αναλάβει ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο για να διερευνήσει την παρακολούθηση του Gupta. Είπε επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο θα πρέπει να εξετάσει τις συνθήκες γύρω από την έρευνα για τη συμπεριφορά του Gupta, εάν το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο και τον βαθμό της εμπλοκής του Uchida.

Στην έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ο Davis Polk είπε στους διευθυντές της Nissan ότι φαίνεται πως η επιτροπή ελέγχου της εταιρείας είχε χρησιμοποιήσει την ερευνητική της εξουσία με αυθαίρετο τρόπο για να εξετάσει την καταγγελία εναντίον του Gupta.

Σε μια άλλη έκθεση σχετικά τους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά του Gupta που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο, η ιαπωνική δικηγορική εταιρεία Iwata Godo παρείχε νομική άποψη σχετικά με το βασικό ερώτημα εάν οι ενέργειες της επιτροπής ελέγχου ήταν νόμιμες.

Η Iwata Godo δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η επιτροπή ή ο επικεφαλής της, Motoo Nagai, ενήργησαν παράνομα κατά τον χειρισμό της καταγγελίας εναντίον του Gupta. Να σημειώσουμε ότι ο Nagai αποκλείστηκε επίσης από τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ισχυρισμοί παρακολούθησης και παρενόχλησης.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν κάποιο από τα δύο δικηγορικά γραφεία είχε καταλήξει σε κάποιο πόρισμα σχετικά με την ίδια την καταγγελία παρενόχλησης, πέρα από τον τρόπο χειρισμού της. Ο Nada ανέφερε στην επιστολή του ότι γνωρίζει πως και η ιαπωνική δικηγορική εταιρεία Anderson Mori & Tomotsune είχε διερευνήσει τον ισχυρισμό.

Τον Φεβρουάριο, η Nissan και η Renault ανακοίνωσαν τους όρους μιας νέας συνεργασίας,  σύμφωνα με την οποία η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα αγοράσει έως και το 15% της νέας εταιρείας αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που δημιουργεί η Renault, ενώ η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα μειώσει το μερίδιό της στη Nissan κατά 43%.

Ανώτερα στελέχη της Renault θεωρούσαν ότι ο Gupta επιβραδύνει ή εμποδίζει την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας συμμαχίας. Την Τρίτη, οι μέτοχοι της Nissan εξέλεξαν 10 διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου του Uchida, στο διοικητικό συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Βεντούρης: Σε πλειστηριασμό η κατοικία του στη Γλυφάδα

Στουρνάρας: Oκτώ προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Οι 27 της EE υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Κίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ