Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις plug-in υβριδικών αυξήθηκαν το 2023 παρά τη δραματική πτώση στη Γερμανία, όπου η ζήτηση για μοντέλα με το συγκεκριμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης υποχώρησε εξαιτίας της μείωσης των οικονομικών κινήτρων για την απόκτησή τους.

Μέχρι τον Αύγουστο, στην κορυφή της κατηγορίας βρέθηκε το Ford Kuga, ακολουθούμενο από το Volvo XC60 και το Lynk & CO 01, σύμφωνα με στοιχεία των αναλυτών αγοράς Dataforce. Και τα τρία PHEV κατέγραψαν μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ενώ οι πωλήσεις plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 4,4%, στις 635.487, το συνολικό μερίδιο αγοράς για τα PHEV μειώθηκε στο 7,4% μετά από οκτώ μήνες από 8,4% κατά την ίδια περίοδο το 2022, καθώς δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη στην ευρύτερη αγορά αυτοκινήτων.

Η μείωση του μεριδίου αγοράς απεικονίζει την υποκείμενη ευπάθεια της ζήτησης για το plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, η οποία καθοδηγείται περισσότερο από τα κίνητρα παρά από την έλξη που ασκούν στους υποψήφιους αγοραστές. «Η μοίρα των PHEV συνδέεται στενά με το φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Benjamin Kibies, αναλυτής αυτοκινήτων στην Dataforce.

Τα PHEV συνδυάζουν ένα παραδοσιακό υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με μεγαλύτερη μπαταρία για να αυξήσουν την ηλεκτρική αυτονομία. Αυτή η εκτεταμένη ηλεκτρική αυτονομία ανταμείβεται γενναιόδωρα στον επίσημο κύκλο δοκιμών εκπομπών με πολύ χαμηλό ποσοστό CO2, καθιστώντας τα αυτοκίνητα με την τεχνολογία επιλέξιμα για αγορά με φορολογικά κίνητρα σε ορισμένες χώρες, ενώ παράλληλα βοηθά τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους τους για τις μέσες εκπομπές CO2.

Παρ’ όλα αυτά, τα PHEV αντιμετωπίζονται με καχυποψία από αρκετές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν υπόψη τους στοιχεία από πηγές όπως το Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT) που δείχνουν ότι οι πραγματικές εκπομπές CO2 από plug-in αυτοκίνητα είναι πολύ στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερες από τα αποτελέσματα των δοκιμών WLTP.

Μια έκθεση του ICCT πέρυσι ανέφερε ότι οι εκπομπές των PHEV είναι τρεις έως πέντε φορές πάνω από τα επίσημα στοιχεία, με τα εταιρικά αυτοκίνητα ειδικότερα να κινούνται με μπαταρία μόνο το 11 έως 15% του χρόνου σε σύγκριση με το 70 έως 85% που υποθέτουν οι δοκιμές εκπομπών WLTP.

Η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει τα κίνητρα αγοράς μεταξύ 5.625 και 6.750 ευρώ για νέα plug-in υβριδικά από την αρχή του έτους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τοπικής αγοράς για PHEV κατά 42%, δηλαδή σχεδόν 80.000 αυτοκίνητα λιγότερα τους πρώτους οκτώ μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Dataforce

«Τα στοιχεία από τη Γερμανία δείχνουν ότι η ζήτηση της αγοράς τέτοιου είδους αυτοκινήτων προϊόντων γίνεται πολύ χαμηλότερη χωρίς κίνητρα», δήλωσε ο Kibies της Dataforce.

Η Γερμανία ήταν μια ακραία περίπτωση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες γενικά δεν προσφέρουν πλέον κίνητρα αγοράς για PHEV, αλλά τα καθιστούν πιο ελκυστικά από τα ισοδύναμα κινητήρων εσωτερικής καύσης, μειώνοντας τους φόρους αγοράς ή μειώνοντας εταιρικό φόρο με βάση το χαμηλό ποσοστό CO2.

Οι αγορές που σημείωσαν ανάπτυξη PHEV περιλάμβαναν τη δεύτερη θέση της Γαλλίας, η οποία απαλλάσσει τα plug-in υβριδικά μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον φόρο αγοράς βάσει βάρους. Κέρδη πωλήσεων καταγράφηκαν επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο -η τρίτη μεγαλύτερη αγορά PHEV στην Ευρώπη- το οποίο προσφέρει στους οδηγούς επιχειρήσεων σημαντική έκπτωση στον φόρο εταιρικών αυτοκινήτων.

Επίσης χώρες όπως το Βέλγιο προσφέρουν εκπτώσεις εταιρικών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις PHEV να αυξηθούν κατά 79% μέχρι τον Αύγουστο. Το Βέλγιο είχε ένα από τα υψηλότερα μερίδια αγοράς PHEV από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, στο 20%. Η Σουηδία ήταν πρώτη με 21%

Ο εταιρικός στόλος είναι ο κύριος μοχλός για τη ζήτηση PHEV αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλη την αύξηση και το ήμισυ των πωλήσεων PHEV κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου του 2023, ενώ αντίθετα οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18% το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την Dataforce.

Παρά τις προκλήσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να λανσάρουν νέα PHEV καθώς η ζήτηση συρρικνώνεται για τα ντίζελ μοντέλα, τα οποία για χρόνια ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή για τους οδηγούς εταιρικών αυτοκινήτων.

Οι VW και Škoda του ομίλου Volkswagen ανακοίνωσαν πρόσφατα τέσσερα νέα μοντέλα στην αναθεωρημένη πλατφόρμα MQB Evo που ενσωματώνει βενζινοκινητήρα 1,5 lt και μεγάλη μπαταρία 19,7 kWh.

Οι νέες εκδόσεις PHEV του VW Tiguan και των νέων Škoda Kodiaq και Superb μπορούν να ταξιδέψουν έως και 100 km μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μπορούν να φορτίσουν και σε DC ταχυφορτιστές έως 50 kW. Παραδοσιακά, τα plug-in υβριδικά μπορούσαν να φορτίσουν μόνο σε φορτιστές AC.

Στα νέα plug-in υβριδικά μοντέλα περιλαμβάνονται η BMW Σειρά 2 Active Tourer καθώς και οκτώ SUV: Alfa Romeo Tonale, Peugeot 408, Lexus RX, Honda CR-V, Mazda CX-60, BMW XM, Range Rover και Jeep Grand Cherokee. Ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Škoda, Martin Jahn, εκτιμά ότι η έκδοση PHEV του νέου Kodiaq θα κατακτήσει μεταξύ 10 και 30% των πωλήσεων.

Το κορυφαίο στην κατηγορία Ford Kuga PHEV αντιπροσωπεύει το 44% των πωλήσεων του Kuga και αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Ford για την επίτευξη του στόχου του στόλου της για μέσες εκπομπές CO2, καθώς η εταιρεία περιμένει το ηλεκτρικό compact SUV Explorer, το οποίο φτάνει το καλοκαίρι του 2024.

Το Volvo XC60 PHEV αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών πωλήσεων του XC60, ενώ η Mercedes-Benz GLC PHEV αντιπροσωπεύει το 35% του συνόλου του μοντέλου. Το κινεζικό Lynk &; CO 01 διατίθεται μόνο ως plug-in υβριδικό.

Η στρατηγική των αυτοκινητοβιομηχανιών να εγκαταστήσουν μεγαλύτερες μπαταρίες και γρήγορη φόρτιση σε PHEV είναι εν μέρει μια απάντηση στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεκτιμήσει τον γενναιόδωρο για τη συγκεκριμένη κατηγορία κύκλο δοκιμών WLTP, προκειμένου να αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναφέρουν πραγματικά καταγεγραμμένα στοιχεία εξοικονόμησης καυσίμου από αυτοκίνητα στον δρόμο.

Πέρυσι η ΕΕ δήλωσε ότι από το 2025 θα μειώσει τους λεγόμενους «συντελεστές χρησιμότητας» που χρησιμοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές για τον υπολογισμό των εκπομπών, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οδηγούνται στον δρόμο. Δεν ωστόσο έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτή τη στιγμή είναι έτοιμες να απορροφήσουν το κόστος της προσθήκης μιας ογκώδους μπαταρίας και ενός ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης παράλληλα με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, εφόσον υπάρχει μείωση του μέσου όρου CO2 και όφελος φόρου καταναλωτή που αντισταθμίζει το επιπλέον κόστος.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στον κύκλο δοκιμών, μόλις ο μέσος όρος CO2 των PHEV ξεπεράσει τα 50 g/km, το όφελος χάνεται. Ο Kibies της Dataforce δήλωσε: «Εάν η ΕΕ αποφασίσει να εισαγάγει μια πιο ρεαλιστική μέτρηση CO2 τότε η ζήτηση για PHEV θα καταρρεύσει».

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania στην Clever Media – Πώς σχολιάζει ο ΟΤΕ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ