Χρειαζόμαστε περισσότερα τρόφιμα, που να καλλιεργούνται με φιλικότερες προς τη φύση μεθόδους; Αλγόριθμοι που προβλέπουν τις καλλιέργειες, τις επιβλέπουν, φροντίζουν για την άρδευση και τη λίπανσή τους με drones, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων με αυτόματη προσαρμογή του ποτίσματος ανάλογα με την πρόγνωση του καιρού.

Ενα από τα κύρια οφέλη της ΑΙ στην αγροτική παραγωγή είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, καθώς μπορεί να προβλέψει και να βελτιστοποιήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση των καλλιεργειών με τη χρήση drones μπορεί να προβλέψει την ανάγκη για άρδευση ή λίπανση, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της απόδοσης του αγρότη.

Ενα άλλο σημαντικό όφελος είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μπορούν να ανιχνευτούν νωρίς ασθένειες ή τα ζωύφια που μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά και να προσδιοριστούν τα απαραίτητα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπισή τους. Ετσι, οι αγρότες μπορούν να μειώσουν τη χρήση χημικών και να διατηρήσουν την υγεία του εδάφους και του περιβάλλοντος.

Εκτός από τα παραπάνω, μέσω της αυτόματης παρακολούθησης της κατανομής νερού, του ελέγχου του εδάφους και των περιβαλλοντικών συνθηκών, η εξοικονόμηση πόρων, όπως το νερό και τα λιπάσματα, γίνεται πιο αποτελεσματική. Ενα παράδειγμα είναι η αυτόματη προσαρμογή του συστήματος άρδευσης βάσει των καιρικών συνθηκών και των αναγκών των φυτών, με αποτέλεσμα την οικονομία νερού.

Τέλος, η αύξηση της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης στην αγροτική παραγωγή οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της αποδοτικότητας. Η αυτόματη λειτουργία μηχανημάτων, η εφαρμογή της αυτόματης συγκομιδής ή ακόμη και η αυτόματη κατανομή λιπασμάτων μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, ενέργεια και πόρους, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να είναι πιο ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι.

Διαβάστε ακόμη

Κρήτη: «Κρατάνε» οι τουριστικές κρατήσεις στα περσινά επίπεδα – Ελπίδες για μικρή αύξηση των αφίξεων

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Λίσα Σάλετ (Morgan Stanley): H τάση της αποδολαριοποίησης απειλεί τις αμερικανικές μετοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ