του Δημήτρη Παφίλα

Αλλάζει πρόσωπο το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η εισροή κεφαλαίων αναγκάζει ήδη τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (short) να μειώνουν συνεχώς τις θέσεις τους.

Τους επόμενους μήνες, όπως ήδη διαφαίνεται δεν θα είναι εύκολη η δραστηριοποίηση τέτοιων βραχυπρόθεσμων επενδυτών, καθώς ισχυροί παίκτες έχουν λάβει θέσεις. Ήδη τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, όποιοι προχωρούσαν σε πωλήσεις έβλεπαν τις μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά, καθώς η όποια διόρθωση τιμών ήταν ενδοσυνεδριακή.

Όμως, τα ξένα κεφάλαια στοχεύουν στην δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς με μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Καθημερινά μπιζάρουν με κάθε ευκαιρία την οδό Αθηνών. Όταν μάλιστα η αγορά έχει ως σκοπό να επωφεληθεί απο την αναβάθμιση της οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα ΒΒ-) τους επόμενους 18-20 μήνες τότε ο στόχος των αποδόσεων δεν είναι ανέφικτος.

Την περασμένη Δευτέρα, η αφορμή της ανόδου ήταν η προκήρυξη εκλογών. Την Τρίτη, οι δηλώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό στήριξαν πάλι την άνοδο. Ο διαχειριστής της επένδυσης Lamda, κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και τράπεζες σημείωσαν κέρδη διατηρώντας τα επιπεδα τιμών.

O τζίρος – οι ενεργές μερίδες – το GREK

Η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς, όμως, παγκοσμίως, δημιουργείται από την τοπική αγορά και όχι μόνο απο τα 10-15 funds ή τους μεγάλους χρηματιστηριακούς οίκους. Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις ο καθημερινός τζίρος έχει σταθεροποιηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ. Και εξ αυτών των κεφαλαίων μόνο τα 12 εκατ. ευρώ προήλθαν απο το αμερικανικό ΕΤF GREK, το οποίο έχει εισροές και αγοράζει ελληνικές μετοχές από τον Δείκτη FTSE25. Το συνολικό ενεργητικό του Αμοιβαίου ανήλθε στα 334 εκατ. δολάρια από 322 εκατ. δολάρια την περασμένη Κυριακή. Ήδη, αναλυτές δίνουν μια τιμή – στόχο περί τα 11 δολάρια για την μετοχή του GREK.

Οι αγορές λοιπόν από τα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα Αμοιβαία Κεφάλαια δείχνουν ξεκάθαρα ότι, τα κεφάλαια ποντάρουν στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Η αγορά, όμως, όπως προαναφέρθηκε δεν είναι μόνο τα funds αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές. Οι 14,170 μερίδες στις αρχές του χρόνου στα τέλη Μαΐου ανήλθαν σε 27.504 μερίδες. Στα τέλη του Ιουνίου θα σημειωθεί νέα αύξηση, ωστόσο η πορεία της αγοράς, αλλά και τα κίνητρα θα κρίνουν την επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Η εγχώρια αγορά θεσμικών επενδυτών

Η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται και από την εγχώρια αγορά θεσμικών επενδυτών οι οποίοι δεν έχουν στόχο φυσικά τις 2-3 επόμενες ημέρες, αλλά πιο μακροπρόθεσμες περιόδους. Η άνοδος των τιμών των μετοχών αυξάνει τα ενεργητικά, ωστόσο τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας στα Αμοιβαία ή της διακράτησης των μετοχών θα είχαν ευεργετική επίδραση στο σύνολο της εγχώριας αγοράς θεσμικών επενδυτών.

Τα χρηματιστήρια είναι κέρδη, επενδύσεις, εξαγορές

Αυτό που έχουν λησμονήσει οι Έλληνες επενδυτές στα εννιά χρόνια της κρίσης είναι ότι τα χρηματιστήρια χρειάζεται να εμφανίζουν κέρδη, να σημειώνονται εξαγορές, επενδύσεις.

Τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς χρηματοδότησης της οικονομίας, όπου οι επιχειρήσεις αντλούν φθηνά κεφάλαια. Η προσπάθεια με την δημιουργία της αγοράς εταιρικών ομολόγων ήταν επιτυχής καθώς χιλιάδες επενδυτές βρήκαν διέξοδο με αποδόσεις για τα κεφάλαια τους. Η είσοδος, όμως, νέων επιχειρήσεων είναι αναγκαία καθώς ο Γενικός Δείκτης ή οι υπόλοιποι δείκτες διαθέτουν τις ίδιες εταιρείες από το 1996 και το 2000. Η είσοδος νέων εμβληματικών και καινοτόμων εταιρειών θα αλλάξει οριστικά το σημερινό πρόσωπο του χρηματιστηρίου.