Οικονομική ύφεση βλέπουν για την Ελλάδα οι αναλυτές της Allianz Trade. Ειδικότερα στις οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα (24/1/2023) αναφέρεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,4% το 2023.

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, η Allianz Trade αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο +1,4% το 2023 και να ανακάμψει στο +3,1% το 2024, με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Οι προηγμένες οικονομίες θα καταγράψουν ρηχή ύφεση -0,1% το 2023 (μετά από ανάπτυξη +2,5% το 2022), ακολουθούμενη από ανάπτυξη κάτω από το δυναμικό τους στο +1,5% το 2024.
Παράλληλα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ενώ η ανάκαμψη των ΗΠΑ περιορίζεται από ένα επιφυλακτικό μείγμα πολιτικής. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2023 στο +3,3%, κυρίως υποστηριζόμενη από το προσεκτικό άνοιγμα της Κίνας, ενώ οι περισσότερες άλλες αναδυόμενες χώρες είναι πιθανό να επιβραδυνθούν λόγω εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων.

Ενεργειακή και επισιτιστική κρίση

Σύμφωνα με τους αναλυτές, της Allianz Trade, η εξελισσόμενη πολιτική απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή και επισιτιστική κρίση θα διαμορφώσει τις προοπτικές για το 2023.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον εφοδιασμό φυσικού αερίου και τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων θα επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά και τις επιχειρηματικές προοπτικές. Το αποτέλεσμα θα είναι μια συνεχώς διακοπτόμενη ανάπτυξη εξαιτίας των όλο και πιο εδραιωμένων αρνητικών επιπτώσεων της χαμηλής εμπιστοσύνης.

Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης και ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πιο έντονες. Ειδικότερα, το βάθος της κρίσης στο κόστος ζωής στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το πόσο χαμηλά θα πέσουν οι θερμοκρασίες αυτόν τον χειμώνα, πόσο καλά θα κρατήσει η αλληλεγγύη της ΕΕ και πόσο αποτελεσματικά οι εταιρείες θα μπορέσουν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο ή να στραφούν σε λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις.

Η Allianz Trade είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων και αναγνωρισμένος ειδικός στους τομείς των εγγυήσεων, της είσπραξης απαιτήσεων, της εμπορικής πίστωσης και του πολιτικού κινδύνου. Το ιδιόκτητο δίκτυο πληροφοριών μας αναλύει καθημερινά τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση περισσότερων από 80 εκατομμυρίων επιχειρήσεων. Παρέχουμε στις ασφαλισμένες εταιρείες τη γνώση και την εμπιστοσύνη ώστε να συναλλάσσονται και να αναπτύσσονται με ασφάλεια, μέσα από τη διασφάλιση των εισπράξεών τους. Αποζημιώνουμε τις ασφαλισμένες εταιρείες σε περίπτωση μη είσπραξης των εμπορικών τους απαιτήσεων, αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, τις βοηθάμε να προλάβουν και εξαρχής τις επισφάλειες. Σε κάθε περίπτωση, όταν συμβεί το απροσδόκητο, η πιστοληπτική μας αξιολόγηση AA εγγυάται τους πόρους, με την υποστήριξη της Allianz, για να παρέχουμε αποζημίωση για την εξασφάλιση των επιχειρήσεων. Με έδρα το Παρίσι, η Allianz Trade είναι παρούσα σε 52 χώρες με 5.500 υπαλλήλους. To 2021, o ενοποιημένος κύκλος εργασιών μας ανήλθε στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ με τις ασφαλισμένες επιχειρηματικές συναλλαγές παγκοσμίως να αντιπροσωπεύουν την περασμένη χρονιά έκθεση ύψους 931 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε «ρότα» για τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Η νέα κρίση στη Γιουβέντους και η οικονομική «χιονοστιβάδα» για τους Ανιέλι (pics)