Άνοδο για τρίτη διαδοχική ημέρα σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η επικείμενη επιδείνωση του καιρού στα δυτικά αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη- ενισχύονται κατά 4,3% και διαμορφώνονται στα 52,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Μάλιστα, σε επίπεδο εβδομάδας, τα συμβόλαια σημειώνουν άνοδο της τάξης του 8%, στο μόλις 3ο θετικό πενθήμερο από τις αρχές του 2023.  

Παρότι ο μέχρι πρότινος ήπιος χειμώνας είχε συμβάλλει στην ουσιαστική αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, οι traders αποτιμούν πλέον την πιθανότητα αύξησης της ζήτησης για λόγους θέρμανσης, υπό τον φόβο της επιδείνωσης του καιρού στις αρχές Μαρτίου.  

Σύμφωνα με την εταιρεία προβλέψεων Maxar Technologies, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του συνηθισμένου, με την απόκλιση στη Μαδρίτη (για παράδειγμα) να φθάνει στους 7 βαθμούς Κελσίου.  

Σε κάθε περίπτωση, τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε υψηλά -για την εποχή- επίπεδα, κυμαινόμενα στο 63%. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ζήτησης και τα μέτρα εξοικονόμησης ενεργείας, έχουν συνδράμει στην πτώση των τιμών κατά τουλάχιστον 30% από τις αρχές του έτους, με τα συμβόλαια TTF να περιορίζονται πρόσκαιρα κάτω του ψυχολογικού ορίου των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (χαμηλό 17 μηνών). 

Ακόμη και έτσι, ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες των προ-πολέμων επιπέδων. «Οι τιμές έχουν μειωθεί, αλλά περιμένουμε ότι θα παραμείνουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα» διαμηνύει στο Bloomberg ο Μάρτιν Μπρουντεμιούλερ, επικεφαλής της BASF.  

Διαβάστε ακόμα

Τα debates Μητσοτάκη – Τσίπρα, οι… πρόσκοποι των Κατασκευών, τα ντεσού του deal Φέσσα – Χαλικιά και η κόντρα Κυπριώτη – HIG

Clinique La Prairie: Το μυστικό της μακροζωίας φωλιάζει στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης

ΟΤΕ: «Τρέχουν» οι συνδέσεις για οπτική ίνα – Πώς πηγαίνουν Payzy και Cosmote TV