Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε την σήμερα τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, αλλά έδωσε σήμα για μελλοντικές μειώσεις, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σταθερά, με ένα μέλος να ψηφίζει υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα μέλος δεν ψήφισε υπέρ περαιτέρω αυξήσεωνΣτην προηγούμενη συνεδρίαση δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ της αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε περαιτέρω ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός μειώνεται», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Κρατήσαμε και σήμερα τα επιτόκια στο 5,25%, διότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο μας του 2% και θα παραμείνει εκεί. Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 3,4% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς τον Απρίλιο μειώνεται και πάλι το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί σχετικά απότομα εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης και των εξωτερικών επιδράσεων από τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών», ανέφερε η MPC στην έκθεσή της.

«Η περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής επιβαρύνει τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία, οδηγεί σε μια πιο χαλαρή αγορά εργασίας και επηρεάζει τις πληθωριστικές πιέσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι βασικοί δείκτες του πληθωρισμού παραμένουν υψηλοί».

Το MPC υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική «θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί» τις ενδείξεις των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και της ανθεκτικότητας της οικονομίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών της αγοράς εργασίας, της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έχει υπομείνει δύο χρόνια στασιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιστροφή του πληθωρισμού με βιώσιμο τρόπο στο 2% και της αποφυγής της ώθησης της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση.

Η στερλίνα υποχώρησε και τα βρετανικά ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά ερμηνεύει την απόφαση ως μια ήπια στροφή.

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Με «σκαλοπάτια» η μεταβατική περίοδος προς τα νέα όρια

Σταϊκούρας: Οι Κτιριακές Υποδομές μεταμορφώνουν το κτιριακό δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας

Τι αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Πώς επηρεάζει τις συναλλαγές με την Εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ