Μεικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού της ευρωζώνης, μετά και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι τον Οκτώβριο εκτοξεύθηκε στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 σημειώνει ήπια άνοδο 0,08%  στις 490,32 μονάδες με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί κατά 1,3% ενώ οι μετοχές του κλάδου των ΜΜΕ σημειώνει άνοδο 0,3%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες 0,15%, ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,17%, ο ιταλικός FTSE MIB οριακά πτωτικά 0,01% και ο ισπανικός IBEX 35 με μικρή άνοδο 0,05%.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προέκυψε ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο σκαρφάλωσε στο 4,1%, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ.

Στην διετή έκθεση σταθερότητας της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές, καθώς η περιοχή της ευρωζώνης συνεχίζει να προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία με τη στήριξη των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων νομισματικής στήριξης.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο 4,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, φθάνοντας σε υψηλό 10ετίας, καθώς αυξήθηκαν τα κόστη σε ενέργεια και αυτοκίνηση. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση αναφορικά με τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν επίσης τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, καθώς εντός της ημέρας το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας. Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones περιμένουν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 260.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, από 267.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο ξεπούλημα συνεχίζεται: Η Evergrande πουλά μερίδιο σε κινηματογραφικό στούντιο

Τέρνα Ενεργειακή: Νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 90 MW προς ανάπτυξη στην Πολωνία

Google και Γαλλικό Πρακτορείο θάβουν το τσεκούρι του πολέμου: Η συμφωνία για το online περιεχόμενο