Σε αρνητικό πρόσημο γύρισαν οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις  ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τη λήψη μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, ενώ την ίδια ώρα οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να μετριάζονται. Ωστόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – η γερμανική – οδεύει ολοταχώς προς ύφεση.

Το Ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό γερμανικής ανάπτυξης στο 0,5% από το 0,6%. Παράλληλα, ο μηνιαίος δείκτης που μετρά την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, από το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK), δείχνει σχεδόν 60% πιθανότητα η γερμανική οικονομία να πέσει σε ύφεση.

Στο ταμοπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στις μεσημεριανές συναλλαγές σημειώνει απώλεις 0,09%  στις 389,35 μονάδες. Ανοδο 0,6% σημειώνει ο κλάδος πρώτων υλών ενώ αντιθέτως, «βουτιά» 1,6% καταγράφουν οι μετοχές του τομέα ψυχαγωγίας και ταξιδίων

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE100 με πτώση 0,02%, ο γερμανικός DAX με κέτδη 0,09%, ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 0,08%, ενώ στην ευρω-περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,15% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με πτώση 0,18%.

Στις 14:45 το μεσημέρι αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια και οι αγορές προεξοφλούν την ανακοίνωση ενός πακέτου νομισματικής χαλάρωσης, ωστόσο οι αναλυτές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαφωνούν ως προς το μέγεθος αυτού του πακέτου.

Οι αγορές μετοχών έλαβαν ώθηση χθες Τετάρτη όταν Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην επιβολή των νέων αυξημένων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, στις 15 Οκτωβρίου, ώστε να μην συμπέσει με την 70η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.

Πίσω στην Ευρώπη, το Brexit παραμένει στο επίκεντρο παρά την αναστολή των εργασιών της βρετανικής Βουλής ως τα μέσα Οκτωβρίου. Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της αν ισχύσει το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο εκφράζονται προειδοποιήσεις για σοβαρές διακοπές στο εμπόριο που θα επιφέρουν εκλείψεις φαρμάκων και φρέσκων τροφίμων.

Το έγγραφο «Επιχείρηση Yellowhammer» περιέχει επίσης τα σενάρια για κοινωνικές αναταραχές που θα ξεσπάσουν και γα τα μέτρα καταστολής τους.

Στα επιχειρηματικά νέα, η προσφορά του ομίλου που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για το LSE βρήκε ψυχρή ανταπόκριση στο Λονδίνο. Φαίνεται να αμφισβητείται εντόνως από τους επενδυτές όχι μόνο λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζει μία τέτοια συγχώνευση, αλλά κυρίως των πολιτικών προκλήσεων που τη συνοδεύουν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την προσφορά εξαγοράς ύψους 36,6 δισ. δολαρίων, ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει  δεσμευθεί να παρακολουθήσει προσεκτικά τη συμφωνία, ώστε να είναι σίγουρη πως διασφαλίζεται το ιταλικό χρηματιστήριο

Στόχος της προσφοράς είναι να δημιουργηθεί ένας κολοσσός με ηχηρή παρουσία σε Ασία και Ευρώπη, που θα μπορεί να σταθεί καλύτερα απέναντι στους γίναντες των ΗΠΑ, όπως το ICE και το CME Group. Ωστόσο η πρωτοβουλία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Χονγκ Κονγκ βιώνει την μεγαλύτερη πολιτική κρίση από τότε, που ενώθηκε με την Κίνα και ενώ η Βρετανία ζει στους αγωνιώδεις ρυθμούς του Brexit.