Αγορές

Απώλειες άνω του 1% για τη στερλίνα με το βλέμμα στις συνομιλίες για το Brexit

  • newsroom


Το βρετανικό νόμισμα βρισκόταν νωρίτερα στο 1,3262 έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημειώνοντας απώλειες 1,3%

Διευρύνεται η πτώση της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας ενδέχεται να μην καταφέρουν να οδηγήσουν σε συμφωνία πριν λήξει η μεταβατική περίοδος στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας.

Το βρετανικό νόμισμα βρισκόταν νωρίτερα στο 1,3262 έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημειώνοντας απώλειες 1,3%.

Και οι δυο πλευρές προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας για τη μετά – Brexit εποχή. Βρετανία και ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο σε κάποια σημεία, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν στα αλιευτικά δικαιώματα , στο πεδίο ανταγωνισμού και στο πώς θα μπορούν να επιλυθούν μελλοντικές διαφορές.

Το πεδίο ανταγωνισμού αναφέρεται στα στάνταρντ που θα πρέπει να υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορεί να κάνει εξαγωγές στην ΕΕ.

Η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο, συμφώνησε ωστόσο να συνεχίσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους ώστε και οι δυο πλευρές να μπορούν να έχουν μια νέα εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν «τραβήξει» για αρκετούς μήνες και οι φόβοι για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αυξάνονται, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι εξαγωγείς και από τις δυο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερα κόστη και εμπόδια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυπτονομίσματα: Ρεβάνς από την Κίνα – Ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται το ψηφιακό γουάν

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία ανοίγματος κανενός κλάδου

PASAL Development: Αύξηση της κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο