Στη σκιά των χθεσινών μεγάλων απωλειών βρέθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου οι δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες διατήρησαν και σήμερα το αρνητικό πρόσημο, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν, μέσα στην εβδομάδα, για την ανεργία, αλλά και στην προγραμματισμένη, για αύριο Τετάρτη, ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ στο Hutchins Center.

Παράλληλα, η προσοχή είναι εστιασμένη και στην Κίνα, η οποία αναζητάει τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική και κοινωνική αναταραχή.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, κατάφερε στο κλείσιμο να γυρίσει σε θετικό έδαφος καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,01% στις 33.852 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.957 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίστηκε 0,59% στις 10.983 μονάδες.

Στήριγμα στην αγορά προσέφεραν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve (14/12), η παρέμβαση στα επιτόκια θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης και όχι σε 75, όπως συνέβη τις τελευταίες τέσσερις φορές.

Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά θετική εξέλιξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια (βρίσκονται στο 3,75% – 4%).

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow με άνοδο 2,4% και American Express στο +2,3% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple με πτώση 2,1% και Visa με απώλειες 1,4%.

Aνοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,73% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδων βάσης στο 4,48%.

Με κέρδη ολοκλήρωσε το πετρέλαιο τις συναλλαγές της Τρίτης, με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση από την αισιοδοξία για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην Κίνα μετά τις διαδηλώσεις και ταραχές των προηγούμενων ημερών.

Tο συμβόλαιο του αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 96 cents ή 1,2% και έκλεισε στα 78,20 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιανουαρίου, έχασε 16 cents ή 0,2% στα 83,03 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Φεβρουαρίου κέρδισε 36 cents ή 0,4% στα 84,25 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: «Άλμα» στο αμερικανικό αργό – ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανατρέπουν τις ισορροπίες

ΙΕΑ: Η Ρωσία έχασε για πάντα τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της

Παναγιώτης Ψυχάρης: Σε πλειστηριασμό η οικία του στο Ψυχικό