(last update 21:02) Σε αρνητικό έδαφος υποχωρεί την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Microsoft, η οποία κατρακυλάει κατά σχεδόν 4%, μετά το άτονο guidance για τα οικονομικά μεγέθη.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά 96 μονάδες ή 0,29% και καθορίζεται στις 33.636 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, καταγράφει πτώση στο -0,41% και τις 4.000 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες στο -0,7% και τις 11.256 μονάδες.   

Οι σημερινές απώλειες επέρχονται στον απόηχο του νέου γύρου αποτελεσμάτων, τα οποία προκαλούν εν μέρει απογοήτευση, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών.

Στο επίκεντρο των πιέσεων τίθεται η Microsoft, η οποία υποχωρεί κατά 1%, έχοντας φτάσει να μειώνεται κατά τουλάχιστον 3,9%, μετά την απόφαση να αναθεωρήσει επί τα χείρω τη μελλοντική κερδοφορία. Απώλειες κατά 1,6% παρατηρούνται και στη Boeing, της οποίας τα μεγέθη αποδείχθηκαν χαμηλότερα των προβλεπόμενων.

Η ροή δημοσίευσης των εταιρικών ανακοινώσεων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, , τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι απολύτως ικανοποιητικά, συντηρώντας το σενάριο της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Πάντως, για πολλούς, οι ανησυχίες της αγοράς είναι υπερβολικές. Κι αυτό, διότι έως σήμερα το 65% όσων εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη του δ’ τριμήνου, έχει πετύχει επιδόσεις καλύτερες του προβλεπόμενου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, σε ανακοινώσεις θα προχωρήσουν και οι Tesla, IBM, AT&T.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην ομοσπονδιακή τράπεζα, η οποία την 1η Φεβρουαρίου σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης (6,5% τον Δεκέμβριο).

Την παραπάνω προσδοκία σπεύδει εν μέρει να επιβεβαιώσει και ο Κρίστοφερλ Γόλερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Federal Reserve, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας παρέμβασης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%).

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων, με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Εξ ου και η «απέχθεια» που τρέφουν οι μετοχές για τις επιτοκιακές αυξήσεις.

Διαβάστε επίσης

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Οι ιστορίες πίσω από τα νυφικά που έγραψαν ιστορία και το τελευταίο προπύργιο του κιτς

Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας