Αγορές

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές – Βουτιά 2,8% ο Nikkei

  • newsroom


Η συνιστώσα Shenzhen υποχώρησε κατά 1,16%, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε κατά 0,29%

Οι αγορές της Ασίας υποχώρησαν μετά το ολονύκτιο sell-off στη Wall Street.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 2,22%, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,33%. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας σημείωσαν επίσης πτώση: ο Kospi εγκατέλειψε τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησε κατά 0,65% και ο Kosdaq σημείωσε πτώση 0,83%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαπραγματευόταν σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech που εστιάζει στην τεχνολογία υποχώρησε κατά 0,14%.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας αγωνίστηκαν για κέρδη: Η συνιστώσα Shenzhen υποχώρησε κατά 1,16%, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης υποχώρησε κατά 0,29%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 σημείωσε πτώση 0,9%, καθώς οι περισσότεροι τομείς διαπραγματεύονταν χαμηλότερα. Ο βαριά σταθμισμένος υποδείκτης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών υποχώρησε κατά 1,37%, καθώς τα μεγάλα τραπεζικά ονόματα της χώρας σημείωσαν πτώση.

Αλλού, ο Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε πτώση 0,35%, ενώ ο Sensex σημείωσε απώλειες 0,42%.

“Οι μετοχικές αγορές υποχώρησαν, ενώ οι μετοχές πετρελαίου κέρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα για να ελέγξουν τον πληθωρισμό”, έγραψαν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους το πρωί της Τετάρτης.

Στις ΗΠΑ, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε περισσότερες από 540 μονάδες μετά την πώληση των μετοχών της Goldman Sachs, καθώς η επενδυτική τράπεζα έχασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη της. Ο S&P 500 καθώς και ο Nasdaq Composite, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές τεχνολογίας που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, υποχώρησαν επίσης έντονα.

Πτώση των μετοχών της Sony

Οι μετοχές του ιαπωνικού ομίλου Sony σημείωσαν πτώση 10,22% αφού η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αγοράζει τον εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard για σχεδόν 69 δισ. δολάρια – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική τεχνολογική συμφωνία που έχει γίνει ποτέ, επισκιάζοντας τη συγχώνευση Dell-EMC το 2016.

Η Sony, η οποία κατασκευάζει τις κονσόλες παιχνιδιών PlayStation, ανταγωνίζεται τις κονσόλες Xbox της Microsoft. Πέρυσι, η Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας παιχνιδιών Bethesda, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μερικά από τα κορυφαία franchises της Activision περιλαμβάνουν τα Call of Duty, World of Warcraft και το εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι για κινητά Candy Crush.

Αλλού, οι μετοχές της προβληματικής εταιρείας κρουαζιέρας Genting Hong Kong ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας. Σε κανονιστική δήλωση, η Genting δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση για την εκκαθάριση της εταιρείας και τον διορισμό προσωρινών εκκαθαριστών, καθώς δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να παραμείνει στη ζωή.

Η Genting δήλωσε ότι τα διαθέσιμα μετρητά της αναμένεται να εξαντληθούν στο τέλος Ιανουαρίου ή γύρω στα τέλη Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της και άλλες υποχρεώσεις της μετά την υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας από τη γερμανική ναυπηγική θυγατρική της MV Werften.

Η επιχείρηση κρουαζιέρας, την οποία διαχειρίζεται η Dream Cruises, αναμένεται να συνεχιστεί “προκειμένου να διατηρηθούν και να προστατευθούν τα βασικά περιουσιακά στοιχεία και να διατηρηθεί η αξία του ομίλου”, δήλωσε η Genting.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτροπαραγωγοί: Ανεφάρμοστο το μοντέλο της Κομισιόν για μονάδες αερίου με όριο εκπομπών τα 270  γραμμάρια CO2

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης – «Bonus system» στο Δημόσιο

ΕΛΤΑ: Μπαράζ νέων συμφωνιών με μεγάλους εταιρικούς πελάτες