Πτώση της λίρας, ανεξαρτήτου το ποιος θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, περιμένουν οι αναλυτές της Bank of America.

Εάν η αντιπολίτευση πάρει την εξουσία, οι αγορές θα καταγράψουν μεγάλες διακυμάνσεις έως ότου ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρήσει τα «ηνία», η λίρα θα υποχωρήσει βίαια.

Ακόμη ένα σενάριο, το οποίο θα στείλει το τουρκικό νόμισμα σε χαμηλότερα επίπεδα, συνίσταται στο ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Όλα δείχνουν ότι απαιτείται μια νέα ισορροπία στην οικονομία. Πιστεύουμε ότι οι σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες, η ουσιαστική περικοπή των δαπανών και η υποτίμηση της λίρας κατά 15% έως 25% είναι απαραίτητα βήματα» εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Το τουρκικό νόμισμα, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται στα επίπεδα των 19 ανά δολάριο. Όμως, για την Bank of America, η δίκαιη τιμή ανέρχεται στα 24 ανά δολάριο.

Διαβάστε ακόμα

Συντάξεις: Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποιοι πάνε ταμείο

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’70: O Παπαγάλος, ο Ποπάϋ, ο “δοσάς” και “τί κουτί-κουτί”

Γιατί το Riva είναι το παντοτινό glamorous σκάφος στην ιστορία της ναυπηγικής