Έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Bed Bath & Beyond στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή (CFO) της εταιρείας, Gustavo Arnal. 

Οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν το «κενό» στην ηγεσία της εισηγμένης εταιρείας αλλά και τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στη δύσκολη και μακρά προσπάθεια αναδιάρθρωσης.  

Ο Arnal έφυγε από τη ζωή πηδώντας από το παράθυρο ουρανοξύστη στο Μανχάταν. Η αστυνομία απέκλεισε το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ο θάνατος να αποδίδεται σε αυτοκτονία.  

Σήμερα, λίγο πριν την εκκίνηση των συναλλαγών στη Wall Street, η τιμή της μετοχής υποχωρεί κατά τουλάχιστον 15%, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων εβδομάδων (-24% στο 30ήμερο, -43% μέσα στο 2022).  

Με θητεία στις Avon, Walgreens Boots Alliance και Procter & Gamble, o Arnal είχε αναλάβει καθήκοντα CFO του επιχειρηματικού κολοσσού Bed Bath & Beyond εν μέσω πανδημίας . Η μεταγγραφή του είχε συνοδευτεί με έναν δυσθεώρητο μισθό και μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Κάποιοι από τους πιο έγκριτους οικονομικούς συντάκτες τον περιέγραψαν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν σωτήρα της εταιρείας. Και αυτό διότι η Bed Bath & Beyond αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και έναν μετοχικό πόλεμο λόγω της δράσης του αμφιλεγόμενου επενδυτή Ράιαν Κοέν.

Ο τελευταίος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το το 9,8% των μετοχών της εταιρείας και πιέζοντας πέτυχε δραστικές αλλαγές στο ΔΣ, με πιο χαρακτηριστική την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου Μάρκ Τρίτον, με αποτέλεσμα χρέη προσωρινού CEO να εκτελεί η Sue Gove,  ενώ πέτυχε να τοποθετήσει στελέχη της εμπιστοσύνης του σε καίριες θέσεις.

Ωστόσο ο Κοέν στη συνέχεια πούλησε όλες του τις μετοχές, προκαλώντας τριγμούς στην Bed Bath & Beyond. Από τη συναλλαγή κέρδισε 59 εκατομμύρια δολάρια ωστόσο οι υπόλοιποι μέτοχοι ζημιώθηκαν. Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 26%, με τη ζημιά να υπολογίζεται στα 325 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Μέσα σ’ αυτή τη φουρτούνα, ο Άρναλ κλήθηκε δώσει λύσεις. Αρχικά η κατάσταση βελτιώθηκε καθώς εξασφάλισε χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο μπήκε λουκέτο σε μία από τις αλυσίδες της εταιρείας την “buybuy Baby” που μετρούσε 135 καταστήματα. Επιπλέον, ο Άρναλ σχεδίαζε να πουλήσει 12 εκατομμύρια μετοχές, ώστε να αποπληρώσει μέρος του χρέους.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία υπέστη ένα ακόμα ζημιογόνο τρίμηνο. Οι πωλήσεις παρέμειναν υποτονικές. Το χειρότερο ήταν το πλήγμα στη φήμη της γνωστής εταιρείας, ενώ οι ζημιές μεγάλωναν και οι απολύσεις από ένα σημείο και μετά συνεχίζονταν χωρίς σταματημό.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία από το Νιου Τζέρσεϋ προχώρησε σε περικοπή των διευθυντικών θέσεων, σε μια προσπάθεια ευρείας αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησης δαπανών. Στόχο αποτελεί η αντιστροφή της καθοδικής πορείας και φυσικά, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης επενδυτών, προμηθευτών και πελατών. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το κλείσιμο περίπου 150 υποκαταστημάτων και την αναδιαμόρφωση της εμπορικής στρατηγικής. 

Διαβάστε επίσης:

Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης: Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθούμε;

Μαρσέλο: Τα επενδυτικά «γκολ» του νέου μεγάλου σταρ του Ολυμπιακού

Hunger Games στη Wall Street: Τι συμβαίνει με τους junior τραπεζίτες;